Zmagovalci 4. Zmaja



V nedeljo, 1. Septembra 2019 so na DragonConu v Atlanti razglasili zmagovalce 4. Zmajev. Gre za nagrado na področju znanstvene fantastike in fantazije. Za razliko od ostalih literarnih nagrad med ljubitelji ZFF pa o zmagovalcih Zmaja odloča glas ljudstva in samo glas ljudstva.

Prve Zmaje so podelili na multimedijski konvenciji DragonCon leta 2016. Namen za ustanovitvijo Zmajev je bil počasistitev popularnih avtorjev in del, ki si priljubljena med bralci. Med preteklimi zmagovalci so tako Jim Butcher, Nick Cole, Larry Correia, Neil Gaiman, Stephen King, zdaj že pokojni Terry Pratchett, Brandon Sanderson, Andy Weir in John C. Wright, katerega kratko zgodbo najdete na našemu portalu.

Priljubljenost omenjene konvencije v Atlanti pa iz leta v leto narašča (lani že preko 80 tisoč obiskovalcev), ravno tako pa tudi število oddanih glasov vsako leto. Leta 2017 so zabeležili 8.000 oddanih glasovnic, v 2018 pa 11.000.

Tako kot lani, tudi letos ni bilo kategorije za najboljši postapokaliptični roman. So pa zato v določenih kategorijah presenetili nekateri zmagovalci. Čeprav gre za vestern, je Zmaja za najboljšo ZFF videoigro je prejel Red Dead Redemption, medtem ko je Amazonova miniserija Good Omens narejena po istoimenskem romanu (Dobra znamenja) Terryja Pratchetta in Neila Gaimana pometla z donedavno ljubljenko občinstva Igro prestolov. V kategoriji za najboljši ZF roman je bil prepoznan talent Brada R. Torgersena, medtem ko je Larry Correia domov odnesel že drugega zmaja za najboljši fantazijski roman.

Spodaj si lahko ogledate seznam letošnjih zmagovalcev. Seznam vseh nominirancev pa je dostopen tukaj.


Najboljši znanstvenofantastični roman
A Star-Wheeled Sky - Brad R. Torgersen

Najboljši fantazijski roman (vključno s paranormalnim)
House of Assassins - Larry Correia

Najboljši mladinski roman
Bloodwitch - Susan Dennard

Najboljši vojaški znanstveno fantastični ali fantazijski roman
Uncompromising Honor - David Weber

Najboljši roman o alternativni zgodovini
Black Chamber - S.M. Stirling

Najboljši roman na podlagi drugega medija (Media Tie-In)
Thrawn: Alliances - Timothy Zahn

Najboljša grozljivka
Little Darlings - Melanie Golding

Najboljši strip
Saga - Brian K. Vaughan, Fiona Staples

Najboljši grafični roman 
X-Men: Grand Design – Second Genesis - Ed Piskor

Najboljša znanstvenofantastična ali fantazijska nadaljevanka
Good Omens - Amazon

Najboljši znanstvenofantastični ali fantazijski film
Avengers: Endgame - Anthony Russo, Joe Russo

Najboljša znanstvenofantastična ali fantazijska igra (računalnik / konzole)
Red Dead Redemption 2 - Rockstar Games

Najboljša mobilna znanstveno fantastična ali fantazijska igra
Harry Potter: Wizards Unite - Niantic, WB

Najboljša znanstvenofantastična ali fantazijska namiznica 
Betrayal Legacy - Avalon

Najboljše znanstvenofantastične ali fantazijske miniature / zbirateljske karte / igre igranja vlog
Call of Cthulhu: Masks of Nyarlathotep
Slipcase Set - Chaosium Inc.


Ivan

Komentarji

Oseba Boki sporoča …
Zanimiva razvrstitev. Glas ljudstva drugače odloči od raznih strokovnih žirij, saj se ljudstvu ni treba ubadati z utemeljitvijo. Za razvoj žanrov je takšna nagrada odličen pokazatelj o okusu in pričakovanjih tistih, zaradi katerih vse nastaja - ljudstva. Ustvarjalci se moramo zavedati, da ustvarjamo zaradi ljudi. Kaj ti bo vrhunska kritika, če knjiga obleži na policah? Kaj ti bo vrhunska strokovna ocena za film, ki ga potem nihče ne gleda? Tudi vrhunska ocena za igro nič ne pomeni, če programska koda obleži v pozabljenem delu vesolja.
Oseba Aljoša Toplak sporoča …
Jaz bi rekel, da sta obe plati po svoje pomembni - odziv ljudi, brez katerega je ustvarjanje brezplodno; ter kritika, brez katere so tokovi ustvarjanja slepi, brez prave refleksije o svojih problematičnih podmenah. Vloga kulture je še zmeraj ta, da ljudstvu pomaga iz zablod. Ravno v tem vidim vrednost nagrad kot so Hugo ter Nebula, namreč ne zmaga zgolj to, kar najbolj podpiha kolektivni podzavesti, temveč tudi to, kar bogati dušo.
Oseba Ivan sporoča …
Tu se strinjam z Bokijem. Glavni cilj zgodbe naj bo zabavanje bralca, Zmaji pa so najboljši približek tistega kar je bilo največji skupini bralcev v zadnjem letu najbolj všeč. Da, v večini primerov gre za anglosaške bralce. Ampak stanje takšno kakršno je, kaže da tudi med nami marsikdo prebere večji del ZFF v angleščini.

Za Nebule ne morem govorit, ampak glede Hugotov se motiš. Kajti razlika je, da tam moraš za glasovanje plačat, medtem ko so Zmaji dostopni vsem. "Strokovnost" pri Hugotih je spet vezana na obiskovalce in podpornike Worldcona. Udeležba tega pa iz leta v leto upada, ker so obiskovalci vsako leto starejši in počasi odmirajo. Hugoti so postali sinonim za nepotizem, ne za kvaliteto.
Oseba Aljoša Toplak sporoča …
Jaz bi rekel, da takšen pogled umetnika degradira na raven zabavljača in popolnoma spregleda vso razsežnost njegovega ustvarjanja. Sicer pa gre zgolj za pretvezo, namreč ko izide delo z domnevno problematičnim sporočilom, so hočeš nočeš vsi v zraku ter v trenutku pozabijo na to, kako so na pedestal ustvarjanja postavili zgolj "zabavnost" dela.

Glede Hugota imaš prav, a če je glasovanje bolj ali manj omejeno na stroko, nima ta načeloma boljšega občutka za kvaliteto? Zdi se smiselno, da bi skupaj izbrali dela, ki bodo žanr reprezentirali po svetu.

Ampak, so Hugoti postali sinonim za nepotizem? Potem bo nekdo to res moral dodati na njihovo wikipedijo, o tem namreč ne najdem ničesar. Edini prispevki o takšni navezavi so delo desničarskih portalov, kar je nekoliko sumljivo in mi da misliti, da nekaterim ljudem preprosto ni všeč progresivna miselnost ljudi, ki vodijo Hugo nagrade.
Oseba Ivan sporoča …
Umetnik je zabavljač. Karkoli drugega je pihanje na lastno dušo. Lepota prostega trga je v tem, da trg sam presoja kaj se jim zdi "problematično", ni nekih moralizatorjev in dušebrižnikov, ki bi to delali namesto bralca samega. Če bralcu delo ni všeč, ga ne rabi kupiti.

Glasovanje pri Hugotu ni bolj ali manj omejeno na stroko. Omejeno je na vedno starejše posameznike, ki že desetletja obiskujejo Worldcon in so zato, da lahko glasujejo pripravljeni plačati. Z drugimi besedami, vedno manjša klika.

Hahahaha. To je tista Wikipedia, ki slovi po vojnah urednikov, ki eden drugemu brišejo stvari s katerimi se ne strinjajo? Le zakaj ... Navsezadnje je na Wikipediji zbrana vsa resnica tega sveta. Tu se ne mislim naprej spuščati v debato o politiki, ker ta spletni portal ni namenjen temu.