Kdo objavlja znanstveno fantastiko?

Z vpeljavo pisateljskih izzivov na našemu portalu smo bralstvo povabili k vaji ustvarjanja lastne kratke proze. Izdelke skupaj redno komentiramo in skušamo kot pisatelji napredovati. Učimo se torej pisati zgodbe. Ampak, kaj pa, ko zgodbo enkrat imamo? Kam z njo?

Supernova

Prvo omembo si zagotovo zasluži revija Supernova, ki je prva in edina tiskana revija pri nas, posvečena izključno “spekulativni fikciji” oz. znanstveni fantastiki in fantaziji. Izhaja dvakrat letno (spomladi na Meteoriti in jeseni na Fanfestu), uredništvo pa se zmeraj veseli novih imen. Z ustanovitvijo razdelka Supernovica uredniki k oddaji zgodb vabijo tudi mlajše avtorje.

Z vsako številko je razpisan tudi poseben Fanfiction revije, ki je posvečen avtorju, izpostavljenemu na naslovnici revije. Z zadnjo revijo je to bil Stanislaw Lem, zbirajo se torej prispevki, ki dogajanje postavljajo v njegov pripovedni svet.

Ne pozabimo pa še na posebni "Tematski razpis" jesenske številke, ki je tokrat naslovljen “Konec sveta v Celju, Sloveniji in Evropi” in zbira prispevke do junija 2020.



Revija Življenje in tehnika

Življenje in tehnika je poljudnoznanstvena revija za vse, ki jih zanimajo znanost, tehnika, medicina, biologija, arheologija, računalništvo. Uredništvo pa se zmeraj potrudi, da se na koncu revije znajde kakšna kvalitetna znanstveno-fantastična zgodba domačega avtorja. Objavo pa uredništvo celo nagradi z manjšim honorarjem.



Politikin Zabavnik

Politikin Zabavnik je bila jugoslovanska (zdaj srbska) revija, ki je imela kultni status v popularni kulturi nekdanje Jugoslavije. 31. januarja 2019 je založniška hiša Salomon obudila slovensko izdajo Politikinega Zabavnika, katerega uredništvo je zmeraj veselo domačih fantastičnih zgodb.



Na Meji Nevidnega

Vsak september se Gospodarsko razstavišče v Ljubljani prelevi v pravi mikro-kozmos znanstvene fantastike in fantazije. Zraven cosplaya in vsega drugega dogajanja pa ne gre pozabiti na literarni (in tudi likovni ter filmski) natečaj, ki nagrajuje in v posebni zbirki objavlja najboljše avtorje. Natečaj je praviloma razpisan pozno pomladi.



Revija Mentor

Čeprav ne sprejema izključno znanstvene fantastike in fantazije, revija Mentor JSKD-ja zmeraj rade volje podpre mlade avtorje, ki se želijo udejstvovati v literaturi.


Zbor slovenske fikcije Zvezdni prah

Društvo ljubiteljev fantazijske literature v Mariboru Zvezdni prah vsake nekaj let izda "zbor slovenske fantazijske fikcije". Do zdaj so izdali dve zbirki, upamo pa, da je na vidiku razpis za tretjo.


Priložnostni razpisi in natečaji

Samo letos so posebni natečaj za znanstveno-fantastične in fantazijske zgodbe razpisali Časopis za kritično misel, Student.si in Mestna knjižnica Ljubljana. Natečaji so žal že zaključeni, a zagotovo je to znak, da velja oprezati za njihovimi razpisi tudi v začetku 2020.

Pisateljski izzivi Znanstvene fantastike

Vaše zgodbe so zmeraj dobrodošle na našemu portalu, lepo ste vabljeni k sodelovanju na naših pisateljskih izzivih! Le hitro, tokrat smo razpisali lepe nagrade!

Smo koga pozabili? Povejte nam, kdo še objavlja znanstveno fantastiko in fantazijo?



Komentarji

Oseba Boki sporoča …
Lep pregled. Zdaj samo poziv avtorjem in avtoricam, da pišete, pišete in, zganili ste, znova pišete in pošljete na kakšnega od zgornjih naslovov.