Zemljomor ali Geocid (5/5): Ko vse drugo odpove



NAČRT B – KO VSE DRUGO ODPOVE

Nihče ni popoln, razen gospoda Popolnega. Tudi Vesolje ni čisto popolno. Če bi bilo, bi na začetku materija + (plus) pogoltnila vso materijo – (minus) in Vesolja sploh ne bi bilo. To je tisti 0,0000000000000000000000000000000000000000…001% nepopolnosti, ki je omogočil nastanek tega, kar danes je okrog nas in iz česar smo tudi mi sami. Načrt B upošteva dejanske načine umika Zemlje iz Vesolja, ki so skladni s sedaj veljavnimi teorijami. Osredotočimo se torej še na metode iz načrta B.

Varianta B-01 – popolna odsotnost Zemlje
Ni nam potrebno narediti ničesar. Samo se lepo naslonimo nazaj v naslonjaču in počakajmo, da se zgodi, tako po naključju. Če bo vesolje trajalo dovolj časa, se lahko primeri (vsaj matematično – statistično to popolnoma drži), da vseh dvesto tisoč milijon milijon milijon milijon milijard trilijonov atomov, iz katerih je Zemlja sestavljena, nenadoma preneha obstajati.

Možnost: 0/10, ker bo Vesolja verjetno prej konec.

Vir: O Življenju, Vesolju in Sploh-vsem izpod peresa veličastnega Douglasa Adamsa.
Preberite še: Andrej Ivanuša: "Sam zagovarjam, da moramo slovenske avtorice in avtorji pisati v slovenščini"

Črna luknja nase vleče materijo z Zemlje in jo sčasoma pogoltne

Varianta B-02 – Sonce se zaleti v drugo zvezdo
Ta metoda je bolj znanstvena. Temelji na ideji, da se bosta nekoč galaksiji Andromeda in Galaksija (ta naša v kateri kroži Sonce) spojili. Pri tem spajanju pa bi lahko prišlo do trkov zvezd. Pri tem bi nastal ognjemet, ki bi Zemljo dokončno in brez najmanjšega ostanka lepo stopil.
Možnost: 2/10, ker so trki zvezd dveh galaksij, ki se spajata, zelo redki.
Vir: vsak malo boljši astronomski učbenik.

Varinata B-03 – Sonce postane rdeči gigant
Jasno, to se bo nekoč res zgodilo. A takrat nas ne bo bolela glava, saj nas več ne bo. A manijak naš bo razočaran. On želi sam s svojimi »golimi rokami« ubiti Zemljo.

Možnost: 8/10, zgodilo se bo! A astronomi menijo, da bo Zemlja kljub temu preživela kot planet.
Vir: vsak malo boljši astronomski učbenik.



Varinta B-04 – raztrgana v razširjajočem se, stlačena v vračajočem se Vesolju
Potrebno bo nekaj potrpežljivosti, a vsekakor manj kot v B-01. Vesolje se pospešeno širi v vse smeri. To bo počelo še nekaj časa, a na koncu bi naj popustile vezi med atomi in vesolje bi razpadlo. Jasno, tudi Zemlja z njim.

Druga teorija pa pravi, da se bo širjenje zaustavilo in se bo pričelo Vesolje znova krčiti v točko singularnosti iz katere je v Velikem poku (Big bangu) nastalo. V tem primeru bo Zemljo stisnilo.
Možnost: 8/10, ker so vse te teorije (še vedno) na majavih nogah.
Vir: vsak malo boljši astronomski učbenik.

NAČRT C – ZNANSTVENA FANTASTIKA, HOROR IN SLABI FILMI TER TEORIJE NA MAJAVIH NOGAH
Človeška domišljija nima meja in v filmih najdemo neverjetne načine, kako bi bilo mogoče Zemljo umakniti iz Vesolja. Preverimo nekatere med njimi, ki morda (ali pa tudi ne) držijo vodo.

Z biološkim inženiringom ustvariti takšno živo formo, ki bi se prehranjevala z Zemljo in je spremenila v »nekaj že«. Vau! Dobra ideja, a jo je iznašel že veliki pisec horor zgodbic Stephen King v romanu Time Eaters (Jedci časa). 

Morda bi lahko Zemljo sesulo kakšno kozmično vlakno, gravitacijska anomalija ali kaj podobno nemarnega, kar bi se valilo, plapolalo ali zakotalilo skozi Vesolje. Mogoče kakšna poč v strukturi prostora in časa. Samo na Zvezdne steze se moramo spomniti, pa je ideja že tukaj!

Morda kje prav zdaj izza galaktičnih krakov preži na nas kakšna temna materija, kakšna čudna zver iz enajstih dimenzij vesolja, ki jim ne vemo niti imena in niti ne vemo ali sploh obstajajo. O njih špekulirajo in postavljajo teze resni znanstveniki, filmarji pa to nekritično uporabijo v svojih filmskih zverkih, ki menda slišijo na ime »znanstvena« fantastika.



Morda pa je že Nikola Tesla našel način, da uniči Zemljo. Saj vemo, da je potrebno rezonanco pevčevega glasu nastaviti na rezonanco kozarca, da ta poči. Evo, potrebujemo samo nekakšen teslin elektromagnetni rezonator, ki bo ujel frekvenco zemljinega magnetnega polja in vse bo šlo na atome. Menda!

Zanimiva je tudi metoda uporabe časovnega stroja. Z njim se vrnemo pred čas nastanka Zemlje in pometemo nekaj plinov in milijard posameznih asteroidov iz katerih bi/je nastala Zemlja in jih posesamo z velikim galaktičnim sesalnikom asteroidov na drugo mesto izven osončja. Zemlja sploh nikoli ne bi nastala.

Uporabimo kakšno Einsten-Podolsky-Rosenovo mostišče v prostor-času (beri: črvino) in vanj srknemo Zemljo. Pristala bo nekje čisto na drugem koncu vesolja. Tako nam tudi nikoli ne bo potrebno več graditi vesoljskih ladij, saj bo kar vsa Zemlja postala gigantska vesoljska ladja. A problem je poraba energije za kaj takega. Morda bi potrebovali vso, kar jo dobimo s sonca, in bi morda moralo biti ustje take črvine sredi naše zvezde. Hm, to je bolj podobno metodi 10 in vožnji v Sonce!

So še druge metode, ki jih bom samo naštel. Na primer: Bog razstvari (nasprotje od ustvari) Zemljo, von Neumannovi samoreplikativni nanoroboti požrejo naš planet (ampak potem kar sami postanejo planet in se pričnejo v neskončnost požirati med seboj), izbruh gama žarkov iz bližnje super-supernove (to bi uničilo življenje, planeta kot takega pa ne), muonska katalitična fuzija oceanov in eksplozija (kaj to sploh je, ve le peščica vrhunskih fizikov, med njima Sakharov in Poskanzer, ki sta teorijo postavila), razbitje zaradi detonacije vakuumske energije (še vedno teorija na hudo majavih nogah, vir: Arthur C. Clarke; 3001-The Final Odyssey), izginotje zaradi časovnih paradoksov prikazanih v filmu Back to the Future–part II, prenehanje zaradi izgube vere v obstoj Zemlje (anti Philip K. Dick: »Realiteta ne preneha obstajati, četudi vanjo ne verjamemo več!«), itd.

KONEC, ZEMLJA NE OBSTAJA VEČ
Kakorkoli že, enkrat bo Zemlje, kot planeta skladno z definicijo IAU, nepreklicno konec. A to ne bo delo nikakršnega manijaka, morilca Zemlje, pa naj ta pride s tega planeta ali pa s kakšnega drugega, tam daleč, daleč stran. Pa naj rečejo Dangoberci in režiserji ter scenaristi slabih ZF filmov kar hočejo! Namreč, zadeva je strašansko težka, energijsko in časovno potratna. Umakniti Zemljo iz Vesolja je skoraj nemogoče, oziroma bi ta obstajala še v neki drugi obliki naprej. To bo sčasoma na ta ali oni način naredilo Vesolje samo.

Lažje je uničiti vse življenje na Zemlji. Še manj težav bi imeli z uničenjem celotne človeške vrste. Mala malica pa bi bilo sesutje sedanje tehnične civilizacije. Tu imamo tako narava kot ljudje na voljo mnogo več možnosti. Prav zaradi tega je potrebno skrbno pretehtati, kaj počnemo in kakšno dediščino bomo zapustili potomcem.



Komentarji