VIDEO: Znanstvena fantastika v Sloveniji



V torek, 27. novembra je v Trubarjevi hiši literature potekal pogovor o znanstveni fantastiki in fantaziji v Sloveniji. Udeležilo se je kar nekaj ljudi, ki jih je privabil naslednji nagovor:

"Kaj je znanstvena fantastika in kaj je fantazijska književnost? Kaj je tako posebnega na tej zvrsti? Se v njej udejstvujejo tudi slovenski pisci? Kako pa to, da o njih ne vemo ničesar?

Ivan Šokić in Aljoša Toplak bosta predstavila stanje fantazijske književnosti v Sloveniji, glavne projekte, ki skušajo fantazijsko literarno okolje popestriti z novimi vsebinami (revija Supernova, društvo Zvezdni Prah, konvencija Na Meji Nevidnega) ter novonastali slovenski spletni portal za fantazijsko književnost, cilj katerega je vplivati na javno percepcijo žanra z objavljanjem konkretnih vsebinskih primerov, razprav in komentarjev del. Slovenska fantazijska scena počiva na plečih društev in samozaložništva, ki skušajo dokazati, da je to področje vredno pozornosti. Kaj še lahko storimo, da bi prispevali k razvoju omenjene zvrsti pri nas?"

Razpletel se je zanimiv pogovor, pobudnika dogodka pa sva vesela, da so se prisotni vključevali z zanimivimi pogledi na znanstveno fantastiko in fantazijo - ter njunem stanju v Sloveniji in po svetu. Najlepša zahvala gre vsem za udeležbo in Roku Dežmanu za odlično organizacijo dogodka.

Foto: Rok Dežman

Komentarji

Oseba Boki sporoča …
Takšnih dogodkov potrebujemo še več. Škoda, ker se nisem mogel udeležiti. Kot vidim na sliki, je bilo precej ljudi, lani na predstavitvi Supernove jih je bilo manj. Vztrajanje je edina pot do prepoznavnosti, ki so jo fantazijska literatura zasluži.