Kocka je padla: "Znanstvena Fantastika"


Pa začnimo to predstavitev tako, kot so se začele vse velike razprave zgodovine. Z jasnim, prodornim in neprizanesljivim vprašanjem. Kaj je to – znanstvena fantastika?

Kot ste uganili – morda iz naslova te strani? – je ta spletni portal posvečen literarni zvrsti znanstvene fantastike, tej pa se pridružujeta še fantazija in nadnaravni horror, ki prav tako sodita v področje spekulativne fikcije.

Povprečni bralec ob besedni zvezi znanstvena fantastika pomisli na mogočno vesoljsko ladjo, ki pluje novim dogodivščinam naproti, ali pa morda nebo invazivnih nezemljanov, ki z laserskimi snopi rešetajo stolpnice New Yorka. Opomnili ga bomo, da besedna zveza označuje vso fikcijo, ki se ukvarja z izmišljenimi koncepti znanosti in tehnologije. Znanstveno-fantastična zgodba se lahko dogaja nekje v Prekmurju, v majhnemu kletnemu prostoru malopridnega podjetnika, ki s pomočjo priročne aplikacije na telefonu presega sporočila mimoidočih in za svojo brezbrižno zabavo spreminja njihovo vsebino. Vesoljci in vesolje niso nujni del znanstveno fantastične zgodbeZnanstvena fantastika nam slika podobe prihodnosti (morda daljne, morda te, ki jo že danes čutimo), pa naj bodo to svetle obljube utopije ali temna svarila distopije.

Dalje, fantazija in nadnaravni horror vključujeta vso fikcijo, ki se ukvarja z izmišljenimi fantastičnimi ali nadnaravnimi koncepti. So zgodbe o mitih, pošastih, misterijih in čudesih – okno v druge svetove, čase in realnosti. Kraje, ki niso nikoli obstajali in niti ne bi mogli obstajati, razen v duhovih avtorja in bralca. Zato brez skrbi – nalogo, ki smo si jo zadali, odpira neskončno polje možnosti!

Ampak kakšna je ta naloga?

Prispevati želimo k rasti spekulativne književnosti na Slovenskem. Zagotovo ni mrtva – en sam pogled na Supernovo ali Na meji nevidnega zadostuje, da se o tem prepričamo na lastne oči. Menimo, da smo danes priča živahnemu dogajanju na temu področju in katerega razvoju si želimo tudi sami doprinesti. Zgolj prispevati želimo k temu, da bi zvrst uživala še več ugleda, in bi s tem kanček pripomogli tako k uspehu posameznih avtorjev na temu področju, kot tudi samemu nivoju zvrsti na slovenskih tleh.

Prav zato bomo tukaj objavljali zgodbe, za katere menimo, da so vredne pozornosti. Da jih izbezaljamo iz temnih in neobljudenih map na namizjih (ali pa kakšno celo spodbudimo, da se že končno porodi iz neizkoriščenih miselnih osnutkov), bomo v kratkem razpisali literarni natečaj.

Upamo, da se nam pridružite,
ekipa ZF.


Komentarji

Oseba Anonimni sporoča …
Super, podpiram!
Oseba Anonimni sporoča …
Pozdravljeni, pred kratkim sem objavil ZF-roman. Zanima me, ali lahko to sporočite ZF-navdušencem na tej strani, oziroma če mi lahko date vaš kontakt.
LP
Oseba Aljoša Toplak sporoča …
Vseh sporočil bomo veseli na naslovu znanstvenafantastika2018@gmail.com
Oseba Unknown sporoča …
Pozdravljeni, zelo sem vesel, da pri nas obstaja portal, ki se ukvarja z znanstveno fantastiko in upam, da Vojko nima prav, ko meni, da bo to samo kratkotrajna stran.
Za znanstveno fantastiko se zanimam že od rosnih let, pred kratkim pa sem v knjižnici naletel na ZF roman Gorgonavt pisateljice Nine Arlič. Vsebina je vrhunska, enakovredna pisanju kultnega Adamsovega Vodnika, v določenih stvareh pa celo boljša, ker je pisana v obliki dnevnika, torej v prvi osebi in seveda, ker je pripoved daljša in bolj obsežna. Tudi tehnično znanje in predvidevanje avtorice je osupljivo, saj v njem ne zasledimo nedoslednosti ali zastarelosti, ampak suvereno razloži dobre in tudi slabe strani tehničnega napredka, ne da bi se po nepotrebnem spuščala v podrobnosti. Škoda je, da so roman in pisateljico na slovenski knjižni sceni popolnoma spregledali, saj menim, da jo njen humoristični slog, iskrivost in samoironija uvršča med same vrhove slovenske ZF literature!
Oseba Pecnik Suzana sporoča …
Pozdravljeni, ponudba posojila med resnimi in poštenimi posamezniki v 72 urah.
Za vse vaše finančne težave sem vam še naprej pripravljen pomagati. moj kredit je odprt za posameznike in podjetja, ki so sposobni spoštovati pravico do financiranja in pogodbo, ki jo bomo morali podpisati. kontaktirajte me po e-pošti: pecniksuzana0@gmail.com