Dvigalo: Nov postapokaliptični roman Erika Sancina

Nedavno je izšel nov postapokaliptični roman Erika Sancina, naslovljen Dvigalo. Sancin je idejo za roman dobil nekega dne leta 2015, ko se je v njegovem bloku pokvarilo dvigalo, ravno tisti dan pa je na spletu zasledil novico o Kitajcih, ki so leta 2007 strmoglavili lastni satelit.

Čeprav dogodka nista bila povezana, ga je zainteresirala ideja o posledicah, ki jih lahko imajo dejanja družbe na prihodnje rodove, kar je vodilo do nastanka romana v katerem ima osrednjo točko ravno skrivnostno dvigalo.

Opustošen svet

Zemlja v prihodnosti je opustošena, človeštvo je štiri tisočletja od uničenja na robu izumrtja. “Planet je neprepoznaven: morja so izginila, večina vegetacije je zoglenela v atomskem ognju in Luna ne ozaljšuje več nočnega neba. Kamnite pustinje, strupene žveplene puščave in neprehodna gorovja so gospodar zemeljskega površja. Nahajališča rudnin so izčrpana, vodna zajetja redka. Toda iskra življenja ni ugasnila,” piše Sancin.

Preberite še: Večni optimizem postapokalipse

Vseeno je človeštvo preživelo, se prilagodilo, postalo močnejše, drugačno. Prišlo je do sprememb, tako družbenih kot genetskih in “strah je pregnal destruktivne vedenjske vzorce in gola evolucija je poskrbela za red in razvoj.”

Plamen še vedno gori

V romanu spremljamo nadebudnega mladeniča po imenu Emper, ki je po spletu okoliščin in vrnitve nevarnega sovražnika prisiljen dodobra premisliti o svojih življenjskih nazorih.

V tak svet se z zahoda vrne tehnološko naprednejši sovražnik, ki prisili človeštvo, da se ponovno seznani s pojmom vojne in uničenja. “Izvidniki poročajo o skrivnostnem Dvigalu, strah vzbujajoči sovražnikovi skrivnosti. Ljudje morajo znova postaviti na kocko ne samo lastnega preživetja, ampak tudi lastno evolucijo.” Ob tem pa je obračun z zapuščino starega sveta le še vprašanje časa.

Omenjeni roman je tako, kot je to preveč običajno v Sloveniji, izšel v samozaložbi, obeta pa veliko akcije s kopico preobratov v nadvse bogatem postapokaliptičnem svetu. Sancin naj bi že pisal nadaljevanje, ravno tako pa je knjigo prevedel tudi v italijanščino.

Dvigalo najdete v vseh bolje založenih slovenskih knjigarnah in knjižnicah.

Ivan


Komentarji