Dr. David Bedrač o portalu Znanstvena Fantastika

Dr. David Bedrač (Foto: Olga Kolenc)

Ko je po spletni pošti do mene priromalo vabilo za sodelovanje z zgoraj omenjenim portalom, sem najprej pomislil, da gre za še eno stran, ki je sama sebi namen. Vendar že bežni pogled pokaže, da gre za portal, ki je bogato in pestro zastavljen, ki je že zdaj živ, kliče pa seveda po novih vsebinah in sodelavcih. Motor in gonilo vsega sta Aljoša Toplak (predstavljamo ga še v drugi rubriki revije) in Ivan Šokić, ki pa se oba dobro zavedata, da brez raznovrstnih sodelavcev takšna spletna stran le stežka živi.

Zato ne preseneča vabilo, dopis k stalnemu sodelovanju: »Spletni portal Znanstvena fantastika vas vabi k sodelovanju! Razpisujemo poziv za izvirne kratke zgodbe žanra fantazije, znanstvene fantastike in nadnaravnih grozljivk ter zapise o vaših najljubših doživetjih in pripetljajih iz sveta namiznih ali računalniških iger. Prav tako pa nadobudne ljubitelje spekulativne književnosti vabimo k sodelovanju z našo ekipo.«

V nadaljevanju pa nas še nekoliko podrobneje usmerijo k želenim temam in motivom: »Sprejemamo tako svetle obljube o boljši prihodnosti (utopije) kot temna svarila o njej (distopije). Tako temno fantazijo kot poskočne dogodivščine. Tako »trdo« znanstveno fantastiko kot »lahkotno« zvezdno opero. Tako parni- kot kiberpank, in seveda, tudi vse-ostalo-pank. Zgodbe o raziskovanju vesolja, o pustolovščinah, magičnih bitjih in o grozljivih skrivnostih neznanega …«

Portal se tako ne drži ozkega žanrskega okvirja, pač pa dovoljuje prestope iz le–tega, žanrske meje pa širi tudi na področje iger in virtualnega. Taka odločitev vodi k akumulaciji zanimivih in svežih novih idej, obenem pa nam ponuja ob strogo literarnih še druge razmisleke. Objavljene so kritike nekaterih del avtorjev znanstvene fantastike, dodani so pa tudi razmisleki, ki ponujajo širše teme o vesolju, razumevanju resnice in lastnega bivanja. Tako denimo izstopa članek o multiverzumu (Strašljive podobe multiverzuma), ideji, da ne obstaja zgolj en svet, temveč da je teh neskončno mnogo. To bi sicer marsikoga navdušilo, morda celo osvobodilo v smislu vseh možnosti in življenjskih kombinacij, a avtor nam idejo razpre kot strašljivo, saj naj bi med posameznimi svetovi prihajalo tudi do interakcij, ki niso zmeraj nujno lepe in prijazne.

Seveda pa je središče našega zanimanja za ta portal ob literarni kritiki predvsem kratka zgodba. Zaenkrat jih je objavljenih le nekaj, saj je portal relativno mlad, predvsem pa je v fazi, ko se šele razvija, oblikuje svojo podobo in išče nove sodelavce.

Med opaznejšimi avtorji je ob Aljošu gotovo Ivan Šokić, ki objavlja dve znanstvenofantastični kratki zgodbi: Meje ekscentričnosti ter Globina brez dna. Šokić je, kakor lahko preberemo, sicer zmagovalec na natečaju Na meji nevidnega 2017, odlikuje pa ga jasno, jedrnato in izostreno postavljanje stavkov in povedi, ki si sledijo v dodelanem zaporedju, vendar ne nujno v premočrtnem in linearnem odstiranju fabule. Velikokrat gre za preskoke, in to v vse smeri – včasih se neka poved s svojo vsebino poveže s povedjo daleč nazaj ali daleč naprej. Gre za izvirne preplete, ki oblikujejo notranji suspenz, jezik pa naredijo še bolj živ in berljiv. Že prva poved zgodbe o ekscentričnosti obeta: »Yvain se je nervozno oziral naokrog in se spraševal, kaj bi lahko bilo tako nujno, da ni moglo počakati do večera.«

V drugi kratki zgodbi tega avtorja se lahko prav tako navdušujemo nad nekaterimi pripovedovalskimi tehnikami, vznemirijo pa tudi nekateri posamezni izseki: »Globina vesolja spremeni človeka. Je obenem najbolj ljubeča mati in najbolj nasršena ljubica.« Tako zapiše na nekem mestu, ki bi ga lahko označili celo kot jedro te kratke zgodbe. Kako zelo potrebujemo dno, mejo, konec neke nepregledne globine oz. brezna – s to zamislijo se avtor poigrava v stilu skoraj filmske vizualizacije. Ob tem pa ne zanemari tiste razsežnosti besedila, ki omogoči notranjo razpravo pripovedovalca z bralcem. Tako se izogne preveč zaprtemu načinu pripovedovanja, branje postane bolj odprto in tekoče, zgodba pa na koncu komunikativna in taka, da omogoča številne premisleke in odgovore, seveda pa odpre, kot se za učinkovito delo spodobi, v stilu verižnega učinka, plaz novih in novih vprašanj.

Portal, namenjen znanstveni fantastiki, predvsem ustvarjanju in kritiki tega žanra, je dobrodošla popestritev na slovenskem spletnem področju. Seveda si lahko vsi samo želimo, da snovalcema ne bo zmanjkalo zagona in da se bo ekipa navdušencev te vrste književnosti le še povečevala.

dr. David Bedrač


Pričujoča recenzija je bila objavljena v reviji Mentor, letniku 3, št. 39.

Komentarji

Oseba Boki sporoča …
Čas je, da se opazi kakovostno delo na tako širokem literarnem področju. ZF&F&H in sorodni žanri so kot vse literarne zvrsti - so odraz časa, v katerem živimo in lahko, kot vse druge vrste literature, prinesejo vrhunsko prozo ali poezijo. Čas je tudi, da se razbije neumna fama, da smo slovenski avtorji slabši od tujih. Imamo ta portal in imamo revijo, samo vsi z željo po pisanju, pišite in pošiljajte besedila.