Eno leto Znanstvene Fantastike!

Najprej je padla odločitev. Nato smo v objavi z naslovom Kocka je padla zapisali naslednje: “Prispevati želimo k rasti spekulativne književnosti na Slovenskem.” To je bilo junija 2018. Najprej sva bila gonilo portala zgolj dva izgubljena študenta (Ivan Šokić in Aljoša Toplak), kmalu pa so se kot podporniki in pisci pridružili še Bojan Ekselenski, Andraž Benedik, Domen Mohorič in Andrej Ivanuša. V tem času smo objavili 17 kratkih zgodb (raznih avtorjev - od tega 1 prevod), 32 esejev, posneli 13 spletnih oddaj in imeli 4 javne predstavitve. Portal so za pestro in bogato zastavitev pohvalili v literarni reviji Mentor, neomajno podporo pa je izkazala revija Supernova, prva in edina tiskana revija za spekulativno književnost v Sloveniji. V zameno smo mi skušali prispevati k vsem projektom, s katerimi smo si prizadevali za skupne cilje. Minilo je leto od nastanka portala. Kakšni so načrti za prihodnost?

Božična fantazija
V povojih je ideja za tiskano zbirko znanstvene fantastike, fantazije in grozljivk na temo Božiča, ki bo izšla pozno jeseni. Če ne želite zamuditi poziva avtorjem in novice o izidu, nam sledite na facebooku!

Literarni natečaj/Stalni razpis
Do takrat je odprt stalni razpis portala, kjer za objavo na spletu zbiramo kvalitetne znanstvenofantastične in fantazijske zgodbe slovenskih avtorjev.

Supernova
Prav tako smo se trdno povezali z uredništvom Supernove, ki vse bolj prevzema pomembno vlogo pri popularizaciji slovenske fantazijske književnosti.

Javna predavanja
Še dalje bomo romali po literarnih dogodkih in širili besedo o dobri slovenski spekulativni fikciji. Do zdaj ste nas lahko poslušali na konvenciji Na meji nevidnega (Ljubljana), dnevu znanstvene fantastike Meteorita (Jesenice), na predstavitvi portala v Trubarjevi hiši literature (Ljubljana), na festivalu fantazijske literature Fanfest (Celje) ter konvenciji SFerakon v Zagrebu. Na teh dogodkih in še drugje nas lahko pričakujete tudi v prihodnosti.

Predstavitev portala na konvenciji
Na meji nevidnega 2018.
Društvo ZF
V Celjskemu literarnemu društvu je bila ustanovljena sekcija za znanstveno fantastiko, ki ji predseduje Aljoša Toplak, soustanovitelj portala. S tem v ozadju se portal v prihodnosti nadeja širitev možnosti za popularizacijo fantazijske književnosti.

Toliko o tem, kar smo opravili, in česar se še nadejamo opraviti. V naslednjih tednih pa lahko podrobneje spremljate objave o spremembah, ki se nam obetajo, vključno s širitvijo delovanja ...

Uredništvo ZF



Komentarji

Oseba Boki sporoča …
Ja, leto je naokoli in moram priznati, da je portal ena najboljših stvari na področju slovenske spekulativne fikcije, ki so se pojavile v zadnjih vsaj dveh desetletjih. Vidi se, da je v ozadju resna skupina, ki točno ve, kaj počne. Na nas, ki se ukvarjamo v Sloveniji s fantazijsko književnostjo pa je, da portalu pomagamo s prispevki in podporo.
Oseba Anonimni sporoča …
Pohvalna iniciativa, katera povsem zasluženo žanje uspehe. ZF in spekulativno fikcijo nasploh je treba potegniti iz geta, v katerega je potisnjena na slovenski literarni sceni. Srečno, in mogoče se kaj vidimo na vaših prireditvah.
Erik Sancin
Avtor ZF romana Dvigalo