Reportaža: SFTerraCon 2019


Ekipa Celjskega literarnega društva se je odpravila v Beograd na regionalno konvencijo SFTerracon, ki jo je organiziralo beograjsko društvo Udruženje građana Fanovi naučne fantastike »Sci&Fi«

Konvencija se je odvijala v soboto, 9. 11. 2019 v dvorani Božidarac. Zbrali so se organizatorji najpomembnejših festivalov fantazije, predvsem tovrstne književnosti iz šestih držav regije – BiH, Črne gore, Hrvaške, Makedonije, Slovenije in Srbije.
Preberite še: 4. pisateljski izziv: veličastno, oreh, razlog, odločiti, medaljon
Glavni gosti so bili Ljubomir Mihajlovski (GOH) iz Makedonije (Član Državnega odbora makedonskih istraživačjkih akcija za mlade, ustanovitelj in predsednik Centra za naučnu fantastiku Vision), Mirko Grdinić in Davor Šišović iz Hrvaške (Istrakon in Festival fantastične književnosti), Bojan Ekselenski (Predsednik CLD, organizator slovenskega festivala fantazijske književnosti), Andrej Ivanuša (pisec, urednik in esejist), oba iz Slovenije, Dragić Rebrenović iz Črne gore (organizator Regionalnega festivala fantastične književnosti Refestikon), Anto Zirdum, BiH (direktor festivala SF poezije & SF priče »SCAVACON«), Dinko Osmanović, BiH (aforistik, kolmunist, pisec), prof. dr. Zoran Živković (najbolj prevajani srbski pisatelj).



Najprej je bilo predavanje o srbskem stripu od 1935 do danes, predaval je Zoran Stefanović. Sledilo je zanimivo predavanje "Fantastika na filmu i Festival srpskog filma fantastike". O festivalu in filmu je predaval bivši direktor festivala Jovan Ristić.

Ob 17h je bil pogovor s prof. Živkovićem o fantaziji in pisanju.



Ob 18h je bila okrogla miza o znanstveni fantastiki in fantaziji obče v regiji. Vsak od gostov je predstavil dogajanje v svoji državi.

Največ festivalov in konvencij ima Hrvaška, ki ima že izkušnje tudi z organizacijo Eurocona, največjega evropskega dogodka na področju ZF&F. Kar se tiče revij in knjig čast Sloveniji rešuje predvsem Celjsko literarno društvo (Supernova, Fanfest, domača ZF&F dela) in je pravzaprav vse v rokah entuziastov, ki si kruha ne služijo s književnostjo. Omenili smo še Meteorito, Na meji nevidnega in Grossmanov festival stripa in fantazije.



Dinko Osmanović nas je v odmoru pred koncem zabaval z aforizmi.

Na koncu, ob svečani otvoritvi in istočasnem zaprtju festivala (pač časovni paradoks, ki pritiče ZF dogodku), je predsednik društva Svetislav Filipović podelil Diplome za izjemen doprinos k popularizaciji ZF. Iz Slovenije jo je prejel Ekselenski.



V dvorani je bila razstava ilustracij (avtor Svetislav Filipović) in posterjev. Potekala je tudi delavnica stripa, razstavljenih pa je bilo tudi nekaj svežih knjižnih del.


Bojan Ekselenski


Komentarji