Brian Niemeier: Nekdo ga je opazoval


Nekdo ga je opazoval

Brian Niemeier


Starši so mu rekli, da je nenavadni hrup, ki je prihajal iz zračnika, samo zvok stare hiše. Rekli so, da vonj po kislem skozi prepišna okna prinaša dim iz bližnje tovarne.

Niso mu verjeli, ko jim je povedal, da so se stoli in posoda v kuhinji ponoči premaknili. Namesto tega so ga okarali, ker si je privoščil polnočni prigrizek.

Kdo bi jih lahko krivil? Navsezadnje je imel njihov sin zgolj devet let. In nihče drug v družini ni izkusil strašljivih fenomenov. Zdelo se je, kot da se nočna dogajanja vrtijo okoli njega.

Enkrat se je pozno ponoči kljub svarilom staršev odplazil dol po stopnicah -- skrbno je stopal po robovih škripajočih stopnic, da ne bi zbudil ostalih v hiši -- in se prikradel v kuhinjo.

V bledo zeleni svetlobi mikrovalovke je sedela temačna podoba moža. Pribor je rožljal po porcelanu, medtem ko se je suhljata prikazen za kuhinjsko mizo gostila z nevidnim obrokom.

Deček je zadušil krik, pohitel nazaj v posteljo in se do zore skrival pod odejami. Ko se je opogumil za odhod dol po stopnicah na zajtrk, sta mu jih mati in oče spet napela zaradi kršenja prepovedi o polnočnih prigrizkih. Ni mogel zanikati. Nobeden od njiju ni pustil sklede in žlice v koritu, niti ni pil mleka iz opazno lažjega tetrapaka.

Potem je dogajanje postalo manj dramatično, a toliko bolj vseprisotno. Deček ni več videl polnočnih senc, a praskanje, gromljanje in ropotanje v stenah je postajalo bolj pogosto. Celo ko je bil sam v sobi, je imel občutek, da ga nekdo opazuje.

Starši so vztrajali, da je to zgolj njegova bujna domišljija.

Vse dokler ni poleti iz zračnikov začel veti tako kisel smrad, da je njegov oče poklical strokovnjaka za prezračevanje, da preveri cevi.

Mojstrovo odkritje je bilo ostudno. Iz nenavadno širokih prostorov med stenami stare hiše je izvlekel izsušene ostanke  razmrcvarjenega trupla. Policija je znotraj zidov odkrila še bolj strašljive artefakte, ki so kazali na to, da je vsiljivec neopažen živel v hiši vse od prejšnje zime.

Z delavci in policijo je bila odstranjena vsaka sled vsiljivčevega skrivnega bivanja.

Tudi številni zamazani listi papirja, porisani z neprebavljivimi podobami. Našli so jih v dečkovi sobi za zračnikom -- skozenj je mrtvec ponoči prežal na mladega stanovalca.


Prevedel Ivan ŠokićPričujoča miniatura je bila v izvirniku objavljena na spletni strani avtorja Briana Niemeierja imenovani Kairos. Brian Niemeier je ameriški pisatelj grozljivk in znanstvene fantastike. Leta 2016 je z romanom Souldancer osvojil Zmaja za najboljšo grozljivko.

Prevedeno in objavljeno s privoljenjem avtorja.

Komentarji

Oseba Boki sporoča …
Super! Hvala Ivan za prevod in hvala Brianu, da je dovolil svoje delo objaviti v naši slovenski luknji.