Fantazija v Sloveniji

Meteorita - Dan znanstvene fantastike (april)

Od leta 2016 v Jesenicah organizirajo dan znanstvene fantastike. Na festivalu predstavijo pomladno številko revije Supernova, ki čez vse leto sprejema zapise iz znanstvene fantastike in fantazije (glej: stalni razpisi Celjskega literarnega društva), razglasijo pa tudi zmagovalce Supernove, nagrade za najboljšo spekulativno književnost na slovenskem (dobitnico letošnje Srebrne Supernove "Milijonto udejanjenje" lahko najdete med našimi izbranimi zgodbami).

Sejem ponuja založniško ponudbo od slovenskih prevodov manga stripov preko znanstvenofantastičnih do distopičnih del. 


Na meji nevidnega - Konvencija ljubiteljev fantazije in znanstvene fantastike (september)

Že od leta 2013 se v Ljubljani odvija slovenski comic con. Nastal je na pobudo posameznikov, povezanih v kulturno-umetniškemu društvu Šmaug, ki se zavzema za širjenje ljubiteljske kulture in povezovanje navdušencev nad tovrstno kulturo.

V okviru festivala je ob poletjih tudi razpisan literarni natečaj, katerega zmagovalci so objavljeni v vsakoletni publikaciji (izbrane zmagovalne zgodbe lahko najdete med našimi izbranimi zgodbami). Pomemben del konvencije Na meji nevidnega pa je seveda tudi igranje namiznih iger s prijatelji.

Fanfest - Slovenski festival fantazijske književnosti (september)

Celjsko literarno društvo od lani (2017) v Celju organizira festival fantazijske književnost. Namenjen je predvsem promociji ustvarjanja sodobne fantazijske literature, ki v Sloveniji še vedno velja za nekaj obrobnega. S sodelovanjem na razpisih lahko slovenski avtorji javnost opozarjajo na svoje delo.

Predvidoma je razpisan tudi mednarodni natečaj za kratke fantazijske zgodbe na določeno temo, najboljša dela pa so objavljena v zbirki. Tam je tudi predstavljena jesenska številka revije Supernova, ki čez vse leto sprejema zapise iz znanstvene fantastike in fantazije (glej: stalni razpisi Celjskega literarnega društva).

Komentarji