Stalni razpis portala Znanstvena Fantastika

Spletni portal Znanstvena Fantastika vas vabi k sodelovanju! Razpisujemo poziv za izvirne kratke zgodbe žanra fantazije, znanstvene fantastike in nadnaravnih grozljivk ter zapise o vaših najljubših doživetjih in pripetljajih iz sveta namiznih ali računalniških iger. Prav tako pa nadobudne ljubitelje spekulativne književnosti vabimo k sodelovanju z našo ekipo (glej spodaj)!

Kratka zgodba

Vesoljski gusarji, ki se zavoljo spleta nenavadnih okoliščin znajdejo sredi galaktične vojne; izgubljeni bojevnik, ki na begu pred zmajem najde novo upanje v davno pozabljenem legendarnem meču; neustrašna odpadnica, ki na motorju drvi mimo ostankov post-apokaliptičnega sveta v iskanju mističnega semena, ki bi lahko obudilo življenje na planetu; skupina rudarjev, ki počasi odkriva grozljive skrivnosti podzemlja; osamljeni bojni robot, ki v iskanju staršev majhne sirote spet najde smisel; in nori znanstvenik, ki načrtuje invazijo v Pekel, da bi Zemlji zagotovil neizčrpne zaloge naft.

Vse to in še več si želimo prebirati in objavljati na našem spletnem portalu. Fantazijska književnost pokriva zvrsti, ki naši domišljiji zares pustijo prosto pot - da si zamišljamo nezamisljivo, in da sanjamo o - zaenkrat? - neuresničljivem.

Sprejemamo tako svetle obljube o boljši prihodnosti (utopije) kot temna svarila o njej (distopije). Tako temno fantazijo kot poskočne dogodivščine. Tako "trdo" znanstveno fantastiko kot "lahkotno" zvezdno opero. Tako parni- kot kiberpank in seveda tudi vse-ostalo-pank. Zgodbe o raziskovanju vesolja, o pustolovščinah magičnih bitjih in o grozljivih skrivnostih neznanega. Nadobudne pisce fantazijeznanstvene fantastike in nadnaravnih grozljivk vabimo k oddaji svojih izvirnih literarnih prispevkov. Svojo zgodbo nam pošljite na znanstvenafantastika2018@gmail.com.

Dolžina kratke zgodbe naj ne presega 2000 besed in napisana naj bo v slovenščini. Ocenjevali bomo kreativnost, slog, jezik, vsebino, inovativnost, literarno kakovost in vtis posamezne zgodbe. Na poslane zgodbe odgovorimo s ustreznim komentarjem dela, če boste izbrani, pa bodo tudi lektoriranaobogatena z grafično podobo in objavljena na spletnemu portalu. Če potrebujete navdiha, ste vljudno vabljeni k branju naših izbranih zgodb (kjer med drugim najdete zmagovalno zgodbo NMN 2017 in dobitnico Srebrne Supernove).

Poglejte si tudi našo oddajo o pisateljskih izzivih.

Zapisi z namizja

Skupina prijateljev, obilo kock, kupi papirja in zvrhan koš domišljije, obogaten z nebrzdanim smislom za humor, so popoln recept za nepozabne namizne dogodivščine. Ni važno ali ste igrali v svetu ječ in zmajev, ali pa imeli raje turobno prihodnost post-apokaliptičnih ruševin, mogoče ste reševali galaksijo pred nepridipravi ali pa sami začeli trgovsko vojno v arhipelagu zmajelikov.

Bralce vabimo, da z nami delijo svoje spomine najboljših trenutkov iz sveta igranja vlog in metanja kock. Tako kot iz sveta namiznih, sprejemamo tudi dogodivščine iz sveta računalniških iger. Svoje zapise nepozabnih pustolovščin nam lahko pošljete na znanstvenafantastika2018@gmail.com.


Poslani prispevek naj bo v slovenskem jeziku (predvsem dobrodošla je slovenska slovenščina, nekoliko manj pa po-angleščena). Okvirna dolžina zapisa naj ne presega 1000 besed. Ravno tako naj vključuje ime igrane namiznice oziroma računalniške igre. Primere naših zapisov si lahko ogledate tukaj.

Pridružite se nam

Spletni portal Znanstvena Fantastika vabi k sodelovanju! Si želite prispevati k razvoju spekulativne književnosti (fantazije, znanstvene fantastike, nadnaravnih grozljivk) na slovenskih tleh?

Na znanstvenafantastika2018@gmail.com se nam na kratko predstavite in nam povejte, zakaj bi se radi pridružili naši ekipi. Ste stalno na preži za novostmi v svetu literature in bi si želeli pisati novic? Se dobro znajdete v skupinskemu delu in bi pomagali pri organizaciji projektov? Imate idejo, ki bi jo želeli deliti z nami? No, le povejte nam! Mi se že veselimo sodelovanja z vami.

Več o nas in namenu portala  si lahko preberete tukaj.

Komentarji

Oseba OSMIŠLJANJE sporoča …
Skrbnik spletnega dnevnika je odstranil ta komentar.
Oseba Boki sporoča …
Tukaj je govor o literarnem ustvarjanju.
Oseba Aljosa Toplak sporoča …
Sem odstranil ne-relevanten komentar. Tukaj so dobrodošla vprašanja in povratne informacije glede našega razpisa.
Oseba OSMIŠLJANJE sporoča …
Če prav razumem sporočilo pri osebi OSMIŠLJANJE , je skrbnik brez pojasnila odstranil komentar? Mar je bilo subjektivno razumevanje fantastičnega urednika prekratko, da bi dojel fantazijo, ki ni fantazija ampak je Resnica, ki presega vse fantazije. Gre torej za portal, ki ne prenese resničnosti, ki ne prenese ali prepozna fantazije, ki ni fantazija ampak z Resnico preseže sleherno FANTAZIJO? Seveda nimam namena kvariti zaprte in omejene fanatičnosti, in fantazijskosti, sploh pa nimam namena, za vsako ceno, vsiljevati absolutne odrešilne Resnice človeka in človeštva, ki se nakazuje že 9.000 let, medijsko kognitivno intenzivno pa zadnjih 40 let te relativne generacijske dobe človeške vrste, od kar je vzniknila kognitivna znanost. Čestitam fantazijskemu uredniku za brisanje nerazumljenega, resničnega, Resnice, ki, kot z izbrisom sporoča, presega vsako njegovo življenjsko fantazijo . Seveda nima nihče, tudi jaz ne, z pravice krojiti in odpirati subjektivno, relativno zaprtega diktata. Bo izbrisano tudi to? Hvala.
Oseba OSMIŠLJANJE sporoča …
Komentar je bil vprašalni in sicer ali je portal odprt za več? Torej je bil pričakovan odgovor ne pa nesmiseln in nekorekten ukrep. Hvala za tovrstno sodelovanje, ki presega kar ponujate. Berite OSMIŠLJANJE in ločujte med prav in napačno med Fantazijo in tem kar presega neko fantazijo, nekih pošasti, zastraševanje in strašenje človeka z nesmisli in oblikovanjem destruktivne ENERGIJE!
Oseba Ivan sporoča …
Ne, portal ni odprt "za nekaj več." Namenjen je literarni fikciji znotraj fantazije, znanstvene fantastike in nadnaravne grozljivke.

"Za nekaj več" lahko ustvarite svoj portal in tam prodajate ker že želite. Tu smo zadovoljni z "našimi pošastmi, zastraševanjem in strašenjem človeka z nesmisli in oblikovanjem destruktivne energije". Srečni smo z našo "zaprto in omejeno fanatičnostjo in fantazijskostjo.