Razvoj znanstvene fantastike: Obdobje šunda

1932
Slovar slovenskega knjižnega jezika definira šund kot delo brez umetniške vrednosti. V literaturi je izraz razumljen kot sopomenka trivialni literaturi, namenjeni širši množici, ki nima časa za refleksijo o delu. V zgodovini znanstvene fantastike pa je imel šund pomembno vlogo pri njenem razvoju.

Šundovske revije so predstavljale poceni leposlovno branje, ki je postalo popularno na začetku 20. stoletja. Frank Munsey je leta 1896 začel izdajati Argosy magazin, ki je združil poceni papir, poceni tiskanje in poceni avtorje v literarni paket, ki je bil zlahka dostopen mladostnikom iz delavskih družin. Prodaja revije je hitro rasla, s tem pa je privabila lačne tekmece, ki so hrepeneli za zaslužkom.

Šund nam je dal številne zgodbe, ki so priljubljene še danes, tudi izven polja fantazije in znanstvene fantastike. Edgar Rice Burroughs jim dolguje svojo literarno kariero v celoti. V njegovih zgodbah velikokrat najdemo motive potovanja ljudi na različne planete, kot je npr. Mars v seriji Barsoom, ali Venera v Amtorju.

1926
Burroughs je širši javnosti bolje znan kot avtor Tarzana. Danes ni človeka, ki zahvaljujoč številnim filmskim, animiranim in literarnim priredbam še ni slišal za kralja džungle.


Poleg Burroughsa je danes širši javnosti znan tudi ustvarjalec Conana Robert E. Howard, ki je začetnik podžanra meča & magije (Sword & sorcery). Po drugi strani je H.P. Lovecraft, zaslovel šele po smrti. Danes je znan kot eden največjih avtorjev nadnaravnih grozljivk in mističnih pripovedi.

Šund je višek popularnosti dosegel v 1920ih in 1930ih. Izhajalo je okoli 150 različnih revij, zaradi česar je prišlo do specializacije v določene žanre. S specializacijo so se v določenih revijah uveljavili stalni pisci, sama kvaliteta revij pa se je za kanček dvignila. Platnice so bile barvne, poslikane s situacijami, ki so privabljale bralce in jim obljubljale zanimive dogodivščine.
1940


Vidimo lahko ovalne oblike, ki prevladujejo nad celotno sliko. Od čelade na junakovi glavi, vesoljske ladje v ozadju, celo v junakovem orožju. Cilindričnost in sferičnost oblik je zelo podobna upodobitvi Vernove podmornice, tudi sam izraz vesoljska ladja nakazuje na povezavo z morjem. Ne gre zanemariti podobnosti med potapljaškimi skafandri in ilustracijami vesoljskih čelad. Slika daje slutiti, da je v očeh ilustratorja  vesolje bilo podobno oceanu zaradi česar je bila prisotna predpostavka o potrebi po hidrodinamičnosti.

Res pa je, da so vesoljske obleke še danes podobne potapljaškim, kajti pogoji za obstoj človeškega življenja in raziskovanja, so podobni izven atmosfere in globoko pod morjem. Astronavti se med drugim za misije za delo v vesolju v polni opremi pripravljajo tudi v bazenih pod vodo.

1927
Sama pozicija akterjev nam že ob prvem pogledu sporoča občutek napetosti in nevarnosti. Skafandri so barviti, antagonisti groteskni, vsaka naslovnica pa obljublja napeto zgodbo nekje daleč daleč stran.

Šundovske revije so igrale pomembno vlogo v razvoju žanrske leposlovne literature, saj so širši, delavski javnosti omogočile njen lahek dostop. Prav tako so omogočile mnogim avtorjem, da so se lahko posvetili svoji umetnosti in ustvarili zgodbe, ki so nam še danes ljube. 

Znanstveno fantastične pripovedi ponese daleč stran od zemeljske površine, v svetove vesoljnih zlikovcev, ki jih lahko premaga le človeški junak. Šund je prinesel in prenesel v žanr znanstvene fantastike mnogo klasičnih tropov in družbenih predstav, ki pa so se sčasoma začele spreminjati. 

Andraž


1. del: Začetki znanstvene fantastike
3. del: Zlata doba
4. del: Novi val


Komentarji

Oseba Boki sporoča …
Lahko trdimo, da je šund demokratiziral leposlovje. Pisano lepo besedo je s slonokoščenih stolpov intelektualistične vzvišenosti pripeljal v delavske izbe. Ko danes občasno naletim na kakšen prispevek o ničvrednosti trivialne, šund literature kakšnega pisatelja, ki skoraj ves svoj delovni vek visi na subvencijskih in javnih jasli jasno razberem ta odpor lažne elite do ljudstva, ki jim z davki omogoča življenje. Šund je nujen. V Sloveniji šunda v obliki ZF žal še ni. Naj dodam, da šund ne pomeni slabe kakovosti, pomeni samo poceni tisk in lahko dostopnost.