Bojan Ekselenski: Odsev v sedmerih jezerih


Odsev v sedmerih jezerih
Bojan Ekselenski

Težko sem dihal. Kako ne bi, saj sem na hrbtu tovoril padalo. Odskočna rampa je bila tik pod vrhom. Zaradi vetrov sem se moral potruditi na vrh, če sem si želel privoščiti enega najlepših padalskih skokov na svetu. Od nikjer ne doživiš takšnega fantastičnega razgleda na tista čudovita jezera v naročju ostrih vrhov. Na zemljevidu piše Sedmera jezera, čeprav jih je v resnici nekaj več, a so tista brezimna samo majhne luže.
            »Bojan! Počakaj! Kam hitiš?« me je klical Miha. Njemu je bil to prvi skok z najvišjega vrha Velikega Špičja. Razumel sem njegovo morebitno obotavljanje.
            Obrnil sem se:
            »Kako to, da jaz lažje nesem vamp prašiča? Očitno ni vse v vitkem stasu! Pohiti malo, če hočeš zaužiti najlepši razgled na svetu!«
            »Ti greš skoraj vsak dan sem gor, a jaz sem komaj tukaj prvič.«
            Zarežal sem se.
            Zaslišal sem njegov zlovoljni izdih.
            Na vrhu sem sedel na rob in ga čakal. Končno je prisopihal. Njegovo dihanje je prav zoprno odmevalo.
            Dvignil sem se na noge:
            »Greva? Si pripravljen?«
            »Seveda!« je veselo odvrnil in očarano opazoval čudovito obarvano pokrajino.
            Pognala sva se v globino, padala so se zanesljivo odprla. Užival sem v razgledu. Posebej navdušen sem bil nad odsevom veličastnih Saturnovih obročev na metanski gladini Sedmerih jezer.



Bojan Ekselenski (1964) je predsednik Celjskega literarnega društva in glavni urednik Supernove, prve in edine tiskane revije za spekulativno (fantazijsko) fikcijo v Sloveniji. Pričujoča miniatura z naslovom Odsev v sedmerih jezerih se lepo poigra z bralčevimi pričakovanji, kjer se na videz vsakdanje prelevi v znanstvenofantastično pripoved. Pristop bi prikladno služil kot uvod v daljše delo.

Komentarji