Brandon Sanderson in Cosmere

Brandon Sanderson

Tolkien. Pratchett. Jordan.

Trije titani fantazije, za katere je po mojem mnenju slišal sleherni ljubitelj srednjeveških, z magijo prežetih pripovedi. V 21. stoletju pa si pot na vrh utira novo ime, ki obeta fantazijski sklop v doslej nevidenih razsežnostih. Brandon Sanderson je ameriški pisatelj, ki se večinoma posveča fantazijskemu žanru, je trenutno eden od najbolj priljubljenih pisateljev na Amazonu, profesor kreativnega pisanja na Brigham Young univerzi, vodi pa tudi podcast za še neuveljavljene pisatelje, imenovan Writing Excuses.

Sanderson vse od njegovega prvenca leta 2003 z romanom Elantris, po navadi izda v povprečju vsaj dve knjigi na leto. Leta 2007 je na željo Jordanove urednice in vdove, Harriet McDougal, tudi dokončal njegov magnum opus Kolo časa (The Wheel of Time), saj ga je Jordan zaradi svoje prezgodnje smrti zapustil brez zaključka. Poleg Cosmera, njegove najbolj znane zbirke, je napisal tudi več mladinskih romanov, kot so zbirka Alcatraz, znanstveno fantastični roman Skyward in The Rithmatist, v zbirki The Reckoners pa se dotakne tudi tematike superjunakov.

Preberite še: Patrick Rothfuss, fast food fantazija

V Sloveniji je Sanderson bolj ali manj neznan. Največji krivec je tu neobstoječ prevod v slovenščino, le redke knjižnice pa hranijo izvode v angleščini, tako da vam preostanejo samo knjigarne, ali pa spletne trgovine.

Kaj je Cosmere?

Neznanske razsežnosti, ki sem jih omenjal poprej, niso bile nikakršno pretiravanje. Čeprav obstajajo znanstveno fantastične pripovedi, ki obsegajo celotno vesolje, ne le galaksij, pa te niso razdelane tako natančno in metodično kot Sandersonova. Prav tako je bistven poudarek, da gre tu za čisto fantazijo in ne znanstveno fantastiko.

Shematski prikaz Sandersonovega Cosmera

Cosmere je fiktivna galaksija, v kateri se odvija večina Sandersonovih del. Te zgodbe si delijo osnovno magično teorijo — se pravi nekakšna natančno razdelana pravila, kako magija deluje —ter  teogenijo. Odvijajo pa se na različnih planetih, vsak s svojim lastnim magičnim sistemom in pravili, ki izvira iz osnovne magične teorije. Ta zapletenost žene največje oboževalce k neskončnem teoretiziranju o svetovih, ki jih je zgradil Sanderson. Magija tako v Sandersonovih zgodbah ne igra le vloge vsemogočnega orodja, ampak tudi način življenja, saj uporabljajo znanstveno preverljivo delovanje magije za razvoj tehnologije in družbeno organizacijo.

Medtem ko so nekatere začetne povezave med zgodbami zelo površne, se te skozi čas poglabljajo. Sandersonov cilj je ustvariti zgodbo, ki obsega celotno galaksijo, kozmične sile in bogove, z vsemi njihovimi kapricami in zahtevami. Vendar so zaenkrat vse le zgodbe o pomanjkljivih ljudeh, ki se borijo za tisto, kar sami smatrajo kot dobro in pravično. Tako lahko berete vsako njegovo serijo brez poznavanja ostalih, ali pa da bi sploh vedeli, kaj je Cosmere. Če pa veste, bo vaš užitek pri branju še toliko večji, ko boste sami opazili stvari, ki se povezujejo.

Grajenje nepozabnih svetov

Seveda je okus subjektiven, zato Sandersonova dela ne bodo vsem stekla tako lepo, kakor obljubljam. Če ste strasten ljubitelj čudovite, melodične proze, ta avtor najbrž ni za vas. Sandersonova močna stran je ustvarjanje svetov, fascinantnih likih, ter zgodbe z intrigantnimi zapleti.

Je mojster stopnjevanja napetosti, ki se proti koncu vsake knjige spremeni v t.i. "Sanderson avalanche", in vas drži pokonci do treh zjutraj, ker preprosto morate dokončati knjigo danes, pa čeprav imate naslednji dan obveznosti!

Za vstop v ta čudoviti svet priporočam v branje Mistborn. V zgodbi spremljamo skupino prestopnikov v poskusu reševanja ljudi pred tiranskim Imperijem. Je popoln začetek, saj vsebuje edinstven magični sistem ter nore zaplete, ob tem pa pokaže celoten okvir tiste večje zgodbe, galaksijskih razsežnosti. Pustite, da vas Sandersonov stil pripovedovanja in gradnje svetov zapelje na enkratno življenjsko dogodivščino, polno ne le mogočnih bitij in napetih bitk, ampak tudi nepopolnih človeških likov, ki delajo napake in le skušajo preživeti, ter ravnati kakor je prav.

Andraž


Komentarji

Oseba Unknown sporoča …
Najboljši pa je itak Hoid ;)
Oseba Pecnik Suzana sporoča …
Pozdravljeni, ponudba posojila med resnimi in poštenimi posamezniki v 72 urah.
Za vse vaše finančne težave sem vam še naprej pripravljen pomagati. moj kredit je odprt za posameznike in podjetja, ki so sposobni spoštovati pravico do financiranja in pogodbo, ki jo bomo morali podpisati. kontaktirajte me po e-pošti: pecniksuzana0@gmail.com