Pir legend: Promocijski pomfri s fantazijsko omako


Daleč preč od dolgočasnega vsakdana, za korporacijskimi gorami, za tržnimi vodami, prek dolin dobička in templjev tržnih taktik, vas čaka Sveževo (Freshtovia), kraljestvo polno dogodivščin, krajev poimenovanih po hrani in referenc na popkulturo, ki se bodo postarala hitreje kot jogurt na soncu.

Feast of Legends (Pir zmajev) je odgovor na vprašanje kako bi izgledal namizni RPG, če bi se vsak aspekt igranja povezoval s franšizo hitre hrane. Gre namreč za nadvse domiselno potezo tržnikov ameriške verige s hitro hrano, Wendy’s.
Preberite še: Namiznice: Neusahljiv vir navdiha za pisanje
Na prvi pogled je brezplačni PDF dokument zelo privlačen, saj vizualno močno spominja na module drugih popularnih namiznic, od strani z izgledom pergamenta, do čudovitih ilustracij, ki požgečkajo domišljijo.

Tudi njegova sestava je popolnoma konvencionalna, z uvodnim delom, ki nam predstavi sistem in pojasni pravila igre, s kampanjo, ki sestavlja večinski del dokumenta, konča pa se z majhnim dodatkom, ki opisuje razne pošasti in dragocenosti, na katere bodo igralci naleteli tekom igre.

Inovativen pristop pri brisanju mej med domišljijo in realnostjo

Igralci pete edicije Ječ & zmajev (ali katerekoli druge podobne namiznice) lahko takoj opazijo podobnost v igranju, saj osrednji potek igre zahteva naznanilo igralca, kaj želi storiti, kateremu sledi met kocke, rezultatu pa se prišteje še relevantni atribut. Obstaja pa kar nekaj razlik med njima -  najbolj v opazna so ravno pravila za hranjenje. 

Feast of Legends vam pomaga premostiti razdaljo med resničnim življenjem in igro, saj dovoljuje, da atributom svojega lika dodate bonuse glede na to, kaj jeste med igranjem. Tako vam Wendyin pomfri do konca seje da +1 bonus na atribut inteligence, vendar bi morali slovenski igralci med igranjem stradati. Če pojeste karkoli drugega vas bo namreč doletela kazen. V kolikor bi ob igri želeli grizljati čips, bi bili po pravilih deležni -2 na vse poizvedbe elegance (Grace checks).

Nadvse domiselna promocijska kampanja

Očitno je, da gre tu le za promocijo, odeto v plašč fantazije in namizno pokrivalo. Po eni strani, je to mogoče bolj zapleten poskus zbližanja z lastnimi strankami, kot to že počne znameniti Wendy’s Twitter račun, saj je tekst poln takšnih ali drugačnih šal, referenc in memov (memejev? jazjazev?).



Po drugi strani pa je zgodba v kampanji precej dovršena, s številnimi zgodbovnimi nitmi, podrobnimi zemljevidi in svežimi idejami, zaradi katerih me osebno srbi, da bi jo preizkusil.

Glede na to, da je PDF brezplačen, se mi zdi, da je dokument vreden ogleda za vse ljubitelje namiznih RPG-jev, kajti kampanja si zasluži vsaj eno preigranje, četudi mogoče v enem od boljših, bolj dodelanih sistemov - razen če slučajno potujete po Ameriki ali Kanadi, da si lahko pridobite slastne bonuse!

V uredništvu Znanstvene fantastike pa veselo pričakujemo spise o vaših prigodah in izkušnjah v Wendijinem Sveževem.


Andraž


Komentarji

Oseba Boki sporoča …
Poznam orodje, s katerim je narisan zemljevid. Fantazijskega zemljevida ni moč narisati s Photoshopom, temveč je potrebno namensko orodje. Profantasy CC3+ z dodatki je odlično, a skupaj precej stane. Celoten paket hitro pride do 300 funtov.