Supernova, revija za spekulativno fikcijo


Na letošnjem festivalu fantazijske književnosti v Celju je potekala predstavitev Supernove, prve in edine tiskane revije, posvečene znanstvenofantastični in fantazijski (oz. spekulativni) književnosti. Gre za projekt Celjskega literarnega društva, ki poskuša v slovensko fantastiko vnesti prepotrebno življenje in opozoriti, da imamo nekaj kakovostnih avtorjev, ki se lahko primerjajo s tujo konkurenco (glej tudi: stalni razpis in spletno mesto revije).


Revija je prvič izšla leta 2016, dokaj skromno prvo številko pa so kmalu razširili prispevki tujih avtorjev(-ic), ki so objavljeni zaradi vzdrževanja stika z razvitimi literarnimi okolji.

Z izidom že pete številke je revija odrasla in v Sloveniji dobila renome kakovostne revije za fantastično literaturo, kar dokazuje tudi zmeraj večji odziv domačih avtorjev na razpise.

S tem se je lahko vsebina revije razdelila na tematske sklope, od posebne teme številke (tokrat Fantazijsko antično Celje) in fanfictiona (v peti številki Roboti Isaaca Asimova), do ostalih esejev, proze in poezije domačih ter tujih avtorjev. Revija se prav tako ponaša z ekskluzivnimi intervjuji priznanih avtorjev, od svetovno priznanega srbskega pisca znanstvene fantastike dr. Zorana Živkoviča do velikega imena slovenske fantazijske scene Mihe Remca.

Od druge številke dalje je vsaka številka posvečena določenemu avtorju; do zdaj Julesu Vernu, H. G. WellsuIsaacu Asimovu in J. R. R. Tolkienu. V zvezi s temi avtorji je vsakokrat razpisan fanfiction - aktualni razpis je posvečen Tolkienu in njegovemu najbolj znanemu delu: Gospodar prstanov.

Pomembna letošnja pridobitev revije so bile tudi nagrade Supernove, ki se bodo vsako leto podeljevale na konvenciji ljubiteljev znanstvene fantastike Meteoriti. Letos sta si zlato in bronasto priznanje prislužili Barbara Jelen in Teja Gale, dodatno priznanje pa Tejka Novšak in Primož Jenko. Letošnjo dobitnico srebrnega priznanja, zgodbo "Milijonto udejanjenje", ki jo je napisala moja malenkost, si lahko ogledate med našimi izbranimi zgodbami ali pa v četrti številki Supernove.

Celje kot prizorišče fantastičnega

Tukaj pa ne smemo pozabiti na teme revije, ki avtorje vzpodbujajo k postavljanju svojega fantazijskega dogajanja v izbrano domače okolje. Tako lahko v peti številki revije najdemo cel sklop kratkih fantazijskih zgodb, ki se dogajajo v antičnemu Celju:
  • Aljoša Toplak: Pajkov Pik
    • Fantazijska zgodba o skrivnostni pošasti temnih noriških gozdov.
  • Ivan Šokić: Večna slava Kasija Decima Panthere
    • Fantazijska zgodba o upokojenemu gladiatorju, ki Celejo ubrani pred keltskimi pošastmi.
  • Tamara Babič (Hrvaška): Zgodovino pišejo zmagovalci
    • Znanstveno fantastična zgodba o potovanju skozi čas in nastanku mesta Celeja.
  • Tihomir Jovanović Tika (Srbija): Odsev v očeh
    • Fantazijska zgodba o gladiatorju, ki v boju najde poslednjo rešitev za svojo umirjajočo ženo.

Tema aktualnega razpisa bo avtorje povabila k razmišljanju o alternativni zgodovini, kjer je Ulrik II. Celjski preživel znameniti atentat v Beogradu (1. november 1456). Zanimivo bo videti, kakšne zgodbe bodo okoli tega napletli naši avtorji.

Na prelomu tisočletja so na Hrvaškem v trilogiji zbirk društva za znanstveno fantastiko SFera Zagreb 2004, Zagreb 2014 in Zagreb 2094 sceno poživeli z dobrimi deli, ki so fantazijske elemente povabili kar v domačo okolje. To je zagotovo projekt, ki smo ga pri nas dolgo pogrešali. S Supernovo je avtorjem končno dana iniciativa, da se tudi sami ozrejo okoli sebe in v deželi obudijo bogato izročilo fantazije. Začeli smo s Celjem, a kdo ve, kam bo pogled razpisov poneslo v prihodnosti.

Revija Supernova je pomembna pridobitev za slovensko fantazijsko književnosti in književnost na sploh. V dobi, ko imajo slovenske fantazijske zgodbe vse manj opraviti s slovensko kulturo in celo s slovenskim jezikom, predstavlja revija protiutež vse večji amerikanizaciji in anglikanizaciji del naših avtorjev.


Aljoša


Komentarji

Oseba Boki sporoča …
Odličen prispevek. Po Tolkienu se bomo na naslovnici ozrli po domačih avtorjih. Tudi tu se najde marsikaj zanimivega. Pomembno pa je, da se tudi v zavest slovenske literarne stroke počasi vcepi zavest, da je lahko fantazijska književnost tudi kakovostna literatura za zahtevne bralce.
Oseba Alex sporoča …
Kje se da dobiti/naročiti revijo?
Oseba Aljoša Toplak sporoča …
Da bo informacija na voljo še vsem prihodnjim bralcem portala, vas tukaj vse skupaj obveščam, da se lahko naročila pošlje na celjsko.literarno@outlook.com

Menim, da gre res za revijo, ki jo je vredno podpirati, izkazano zanimanje pa me zelo veseli.
Oseba Pecnik Suzana sporoča …
Pozdravljeni, ponudba posojila med resnimi in poštenimi posamezniki v 72 urah.
Za vse vaše finančne težave sem vam še naprej pripravljen pomagati. moj kredit je odprt za posameznike in podjetja, ki so sposobni spoštovati pravico do financiranja in pogodbo, ki jo bomo morali podpisati. kontaktirajte me po e-pošti: pecniksuzana0@gmail.com