Magijska gimnazija Lubliana: Izšel je nov fantazijski roman Bojana Ekselenskega


V četrtek, 26. julija, je v okviru Poletja v Celju potekala predstavitev knjige Magijska gimnazija Lubliana slovenskega pisatelja fantazije in predsednika Celjskega literarnega društva Bojana Ekselenskega.

Za kaj gre?

Zgodba spremlja mladega dijaka Petra Lomnika, ki se je zaradi posebnega gena vpisal na Magijsko gimnazijo Lubliana. Tam pa se že na prvi dan šole znajde v težavah. Udeleži se tudi bienalnih cesarskih iger, kjer se sreča s cesarjevo prvorojenko Klavdijo Avgusto Lorensis. Šele takrat se pospeši zapletanje in razpletanje različnih spletk okoli boja za oblast. Peter postane nekakšna os tega boja, saj si je srečanja z njim zaželel tudi Tiberij Valerij Sangiovanni, mogočni kardinal, ki želi cerkveni Kuriji vrniti nadzor nad magijo.

Peter kmalu sprevidi, da je težko ugotoviti, kdo je zloben in kdo dober, a se zave, da je ljubezen temelj življenja, motor dobrega. Poskuša storiti vse, da ga vihar prihajajoče krize ne bi odplaknil. Tako je ob težavah odraščanja soočen z nestrpnostjo do "uvožencev", kot v Adamiji rečejo gostom iz našega sveta. Potem je tu še ljubezen. Mu bo uspelo? Še najhuje – bo sploh preživel?

Magijska gimnazija? Lubliana?

Zgodba se dogaja v vzporednem svetu Adamiji, kjer je Emona postala Lubliana. V tem svetu Rimski imperij ni nikoli izginil, obnovil se je pod plaščem krščanstva in magije. Ravno magija je gonilo tehnologije in vse, o čemer pišejo razni mistiki, okultisti in magi našega sveta, je tam delujoča realnost.

Pri nas razvpiti Aleister Crowley (angleški okultist in “obredni mag”) je tam čaščen doktor, začetnik vodilne magijske šole in nove vloge magije v družbi. Astrologija je pri nas na meji praznoverja, v Adamiji pa je to priznana vrhunska znanost z mnogimi vejami, kot so aplikativna astrologija, prognostična astrologija ipd. Adamijski otroci imajo, na primer, astrološki sistematski pregled.

Sveto rimsko cesarstvo je mešanica antike in sodobnosti. Njegovo središče je Vatikan, ki je v 5. stoletju nastal na ruševinah Rima. Državljanstvo cesarstva se dobi samo z zakramenti – krstom, obhajilom in birmo v okviru vatikanskega krščanstva, ki je identično naši Katoliški cerkvi. Pravzaprav je tamkajšnja zgodovina podobna našim teorijam zarote (templjarji, gral in gralova družina, pretorijanci, ....).


Svet Adamije, ki ga je za roman Magijska gimnazija Lubliana ustvaril Bojan Ekselenski

V cesarstvu sta dva stebra moči, krščanstvo s Kurijo in magija z Omizjem. Cesarstvu vlada Avgustus III Lorenski, ki pripada deveti dinastiji. Uradni jezik je latinščina, v provincah pa poleg nje še jeziki lokalnih narodov. Slovenija je del province Panonnije Superior in Norika.

Fantazijski roman, ki nudi nekaj za vsakogar

Magijska gimnazija Lubliana je zgodba o mladostniški ljubezni, odraščanju, boju z nestrpnostjo in za svoje ideale. Čeprav je knjiga zaradi lahkotnega jezika namenjena mladim, je primerno branje tudi za starejše. Branje vas bo napeljalo k razmišljanju o življenju in izzivom, ki jih prinaša.

Ekselenski je knjigo pisal dobra tri leta. Kakor je povedal ob predstavitvi svojega najnovejšega dela, je veliko časa posvetil raziskovanju zahodne mistične, magične in duhovne tradicije, saj ga je pri pisanju vodila želja “po spoštljivem odnosu do krščanskih verskih vrednot.” Velik poudarek pa je dal tudi na ohranjanje molitev v latinščini, saj je do “tradicije, ki je vsajena v zahodni svet, pač treba biti spoštljiv.

Več o knjigi na avtorjevi spletni strani.


I. & A.

Komentarji