September v znamenju fantazije

Na meji nevidnega 2017 (vir: facebook)

Letošnji september bo zaznamovalo pestro dogajanje na področju znanstvene fantastike in fantazije. 22. in 23. septembra se bo v Celju odvijal 2. slovenski festival fantazijske književnosti Fanfest, 29. septembra pa se bomo na Gospodarskemu razstavišču v Ljubljani lahko udeležili že šeste konvencije fantazije in znanstvene fantastike Na meji nevidnega, ki je lani privabila več kot 2000 obiskovalcev.

Fanfest

Celjsko literarno društvo je lani v Celju prvič organiziralo festival fantazijske književnost. Namenjen je predvsem promociji ustvarjanja sodobne fantazijske literature, ki v Sloveniji še vedno velja za nekaj obrobnega.

V ta namen je bil razpisan mednarodni natečaj za kratke fantazijske zgodbe na temo fantazijske antične Celeie, najboljša dela pa bodo objavljena v jesenski številki revije Supernova, ki čez vse leto sprejema znanstvenofantastične in fantazijske kratke zgodbe.

Dr. Zoran Živkovič in Bojan Ekselenski na lanskemu Fanfestu.

Sobota, 22. 9.

Knjigarna Antika, Kocbekova ulica 6 16:30 - 18:00

  • Predstavitev regionalne zbirke Regia Fantastica 3, kjer so, poleg zgodb iz držav nekdanje Jugoslavije, tudi zgodbe slovenskih avtorjev. Zbirko bo predstavil njen urednik, Tihomir Jovanović Tika, pomemben sodobni srbski urednik, avtor in poznavalec fantastične literature.
  • Predstavitev Supernove 4 in 5 z izdelki razpisa Fantastična antična Celeia in predstavitev nagrad Supernova (prejemnico letošnje srebrne Supernove “Milijonto udejanjenje” lahko najdete med našimi izbranimi zgodbami).
  • Kratek prelet svežih izdaj članic in članov Celjskega literarnega društva.
  • Predstavitev Klonskega greha, nove knjige Mihe Remca in njegovo sodelovanje z Aleksandro Jelušič.

Celjska kulturnica, Gledališki trg 4 19:15 - 20:30

  • Literarni večer s prof. dr. Zoranom Živkovićem in panel o poteh in stranpoteh fantastike.

Dr. Zoran Živkovič je Srbski pisatelj, ki si je leta 2003 s
svojo novelo Knjižnica prislužil Svetovno nagrado
za fantazijo
 ("World Fantasy Award").

Nedelja, 23. 9.

Celjska kulturnica, Gledališki trg 4 10:00 do 12:30

  • Delavnica s prof. dr. Zoranom Živkovićem: Kako začeti zgodbo?
    • Prevajanje v tuj jezik, pisanje v tujem jeziku
    • Kratko o recenzijah in literarni kritiki.
  • Zaključek festivala z najavo razpisa za 3. festival.

Več informacij najdete na spletni strani Fanfesta.


Na meji nevidnega

Že od leta 2013 se v Ljubljani odvija “slovenski comic con”. Nastal je na pobudo posameznikov, povezanih v kulturno-umetniškemu društvu Šmaug, ki se zavzema za širjenje ljubiteljske kulture in povezovanje navdušencev nad tovrstno kulturo. Tam ponujajo ustvarjalne delavnice, razstave, predavanja, cosplay tekmovanje, stripe, namizne igre ...


V okviru festivala je bil tudi razpisan literarni natečaj, katerega zmagovalci bodo objavljeni v letošnji publikaciji (Lanskoletno zmagovalno kratko zgodbo NMN 2017 "Globina brez dna" lahko najdete med našimi izbranimi zgodbami).

Konvencija bo vrata odprla ob 9:00 in bo potekala do 20:00, več podrobnosti o sporedu pa boste lahko v kratkem našli na spletni strani konvencije.

Portal ZF

Na konvenciji bo potekala tudi predstavitev našega portala za fantazijsko in znanstvenofantastično književnost, Znanstvena fantastika. Predavanje z naslovom Ivan Šokić in Aljoša Toplak: Znanstvena fantastika: Kaj, kje, kdo, kako, na kakšen način? bo na sporedu od 12.00 do 12.30 v Mali predavalnici.

Nekaj o portalu pa bo rečenega tudi na Fanfestu. Se vidimo?


Vljudno vabljeni na dogajanje,
Aljoša


Komentarji