Orodja za pisanje znanstvene fantastike

Slika: Starship Trooper, Viktor Mukhin


Vsak od nas, ki se je kdaj lotil pisanja (znanstvene fantastike), kaj kmalu naleti na določen problem. Mogoče nam zmanjka navdiha, mogoče nismo prepričani o podrobnostih delovanja nekega pojma, pojava ali izuma, mogoče pa samo dvomimo v naše sposobnosti, da idejo uspešno prenesemo na papir. 

Čas in vaja vsekakor premostijo večino takšnih ovir, toda to ne pomeni, da si ne smemo pomagati z orodji, kot so različne strnjene baze podatkov ali tematske vsebine. Zato vam predstavljam nekaj povezav, ki so meni osebno pomagale tako pri literarnem, kot akademskem pisanju na temo znanstvene fantastike. Na žalost so vse te povezave v angleščini, poleg tega pa imajo tudi nekoliko zastarel grafični uporabniški vmesnik. Za slednje še vedno nisem prepričan, ali je ironično ali ne. 
Preberite še: Literarno ustvarjanje kot skupinsko delo
Tu boste našli ne le zanimive eseje o znanstveni fantastiki, ampak tudi razne publikacije, ki objavljajo znanstvenofantastične zgodbe, sezname del, ki so priporočljivo branje (tako sama literarna dela, kot tudi knjige o pisanju) in vrsto drugih povezav, ki vam bodo obogatile veščine pisanja znanstvene fantastike, ali pa vas bodo pognale v zajčjo luknjo prokrastinacije. 

To povezavo sem priporočil našim bralcem že nekaj časa nazaj kot odličen vir navdiha, saj vsebuje datirane(!) zapise izumov ali konceptov, ki jih najdemo v znanstveni fantastiki. Prav tako je koristna za tiste, ki preučujejo točno določen koncept v znanstveni fantastiki.

Eden največjih izzivov pisanja “trde” znanstvene fantastike, je pravilna uporaba znanosti. Da jo pravilno uporabimo, jo moramo tudi razumeti, vsaj do neke točke, toda večina pisateljev ni raketnih znanstvenikov. Ta povezava vas seznani z določenimi koncepti in pravili delovanja vesoljskih plovil za vse nivoje, od laičnega znanja do globljega razumevanja. 

Spletna stran vašega najljubšega avtorja
V dobi interneta je lastna spletna stran za avtorje obvezna. Poleg novic o svojih delih mnogi objavljajo tudi lastna muzanja o žanru, nekateri pišejo tudi krajše objave v blog formatu. Če imate avtorja, ki vam je posebej pri srcu (in ustvarja še danes), potem je obisk njihove spletne strani dobra ideja. 

Stran je namenjena vsem vsebinam pod soncem, ta specifična skupnost pa je osredotočena prav na pisanje znanstvene fantastike. Če imate vprašanje, skozi katero se ne morete prebiti z googlanjem ali ostalimi povezavami v tem članku, če potrebujete živo osebo da vam nekaj razloži ali vas napoti v pravo smer, potem je to vaša zadnja rešilna bilka. Tu lahko najdete tudi mednarodne natečaje za znanstveno fantastiko, kar je še toliko bolj uporabno, če se želite uveljaviti na taki ravni. 

Poznate še kakšna druga orodja, ki so vam pomagala? Imate lastne anekdote, nasvete za pisanje znanstvene fantastike? Povejte nam v komentarjih!




Komentarji

Oseba Boki sporoča …
Tale seznam je odlično izhodišče za spoznavanje z različnimi vidiki ZF. Obstajajo tudi strani za pisce zdaj precej popularnih srednjeveških fantazij.
Angloameriški svet se obilno masti s spletnimi vsebinami in tudi papirnatimi kockami z ogromno vsebinami. V slovenščini nimamo niti enega resnega pisanja o tem. Kakšen esej se še najde, kaj več pa ne.
Viri na omenjenih povezavah so odlično izhodišče, če pri svojem pisanju znanstvenofantastične literature nočete streljati mimo.