Zemljomor ali Geocid (1/5): Argumenti za in proti uničenju Zemlje



Odločili ste se, da izvršite zemljomor ali, če rečemo s tujko, geocid. Torej, odločili ste se, da razstrelite Zemljo. Da jo razstavite na prafaktorje, anihilirate, razbijete, sesujete v sončni prah, karkoli že! Če je to res vaša odločitev, imate za to zagotovo svoje razloge in ne potrebujete mojega nasveta. Če je vaš namen zelo čvrst in vaša odločitev neomajna, se v to res ne morem vmešavati. Vendar bi vas vseeno prej dobrohotno opozoril na nekaj malenkosti. Čisto majhnih malenkosti, pravzaprav malenkostijic, nekaj kar je mogoče čisto nepomembno, pa vendar … Mogoče vam bodo prišle prav pri vaši nameri.

Zakaj bi želeli razbiti Zemljo? Vi …, vi nori, bedasti, manijak! ZAKAJ?

ARGUMENTI ZA IN PROTI

Pod A) preprosto zato, ker je tam! Saj tudi alpinisti lezejo na goro, ker je tam! Pa jih nihče ne vprašuje o tem. Nekateri rečejo, da zaradi razgleda. Pa je potem vrh v megli in ne vidijo prav ničesar. A to so malenkosti. Pomemben je že napor, da človek prisopiha na vrh brez kisika.


Pod B) zaradi napredka v znanosti! Pomislite na vse moje znanstvene razprave, doktorske disertacije in simpozije v daljnih deželah, kjer bom vsem navdušeno predaval, kaj vse sem odkrili ob tem eksplozivnem eksperimentu in si ob tem še nabrali cel koš točk za habilitacijo! Ob misli na telemetrijo celotnega dogodka mi postane toplo pri srcu in kaj vse se bo še odkrilo o življenju, vesolju in sploh vsem. Ne res, da je vredno žrtvovati Zemljo za vse to?
Preberite še: Ivan Šokić: Konec sveta
Pod C) zato, ker se že dolgočasim ob vseh teh posebnih efektih v filmih in na televiziji. Predstavljajte si to totalno anihilacijo celotnega planeta, te specialne efekte v 3D tehniki in še celo brez posebnih očal! Takšnega spekulativnega doživetja v vseh dimenzijah vesolja pa res ne smete zamuditi! Ultimativni dogodek vašega življenja. Česa takega ne boste doživeli nikoli več!

Pod D), he, he, da uničim ta zloben homo-sapiens imperij, da prekinem to diktaturo dvonožnih sesalcev. To je najbolj neposredna metoda, da se v najkrajšem možnem času zradira ta okolju škodljiva rasa in se očisti Vesolje grozljive kuge. Zadeva je tudi ekonomična, čista in popolnoma zanesljiva. Se vam to zdi globalni umor? Ja, o čem pa govorim tukaj? O geocidu, ne res? Žal bi bilo uničenje človeštva pri anihilaciji Zemlje pač le – kolateralna škoda!



Pod E), da prikažem svojo tehnološko premoč. Bolje prvi petelin na vasi, kot zadnji vrabec v Vesolju.

Pod F) zato, ker mi Zemlja zakriva pogled na Venero! Sicer je to eden mojih najbolj norih izgovorov za uničenje Zemlje. Priznam! A si nisem mogel pomagati.

Pod G) zato, ker je potrebno narediti hiperprostorsko obvoznico. No, le pod pogojem, če mi bodo Vogoni pošteno plačali za postopek …

Pod H), ker sovražim planete. Merkur in Venero sem že sesul …

Pod I), ker je Zemlja edinstvena v Vesolju. Uniformnost prostora-časa pa mora biti zagotovljena!

Pod J), ker sem zagovornik evtanazije. Zemlja je zagotovo zelo stara, menda več kakor 4 milijarde let. Očitno jo krotoviči neznosna bolečina, ki prihaja iz njene pregrete notranjosti. Moram jo rešiti pred njeno mizerijo.



Pod K) zato, ker imam vedno prav! Ne bodo se smejali mojim teorijam na akademiji znanosti. Jim že pokažem, kdo je največji znanstvenik vseh časov! Jim že naredim njihov "perpetuum mobile"! Bodo že videli, kdo sem JAZ!

Pod L), ker sovražim ves svet in ves svet MENE sovraži.

Pod M), ker mi je tako rekel Bog. Že nekaj dni slišim glas in vem, da sem poklican.

Pod N), da preprečim še večjo katastrofo. Samo JAZ edini vidim apokalipso, ki drvi nad človeštvo. Moja naloga in samo moja je, da odrešim Zemljo. In pri tem mi NIHČE ne more pomagati.

Preberite še: Znanstvena fantastika kot peskovnik domišljije

Pod O), ker nameravam na tem mestu narediti nekaj mnogo boljšega. Kaj bi bilo to, še ne vem. Ampak imam nekaj odličnih zamisli.

Pod P) – Ups, ni bilo namerno! Napača! Pomota! Se opravičujem!

Hm, hm! … Torej, manijak moj. Zate imam tudi nekaj protiargumentov, ki vas bodo prepričali, da se ne izplača uničiti Zemlje.



Prvič: Ker je zadeva zelo, zelo, zelo težko izvedljiva, predraga, poraba časa je ogromna in dobička skoraj ni! Zakaj bi? Kaj te to sploh muči?

Drugič: Zemlja je dragocena. Je odličen naravni rezervat za življenje, že tako na splošno, če pogledaš. V njem je neverjetno število različnih rastlinskih in živalskih vrst. Vse te "cartljive muce"in z repom mahajoči "peseki"! Da o "konjičkih" sploh ne rečem nobene! Kako je to prisrčno in oh in sploh! Vsega tega ne bo, če boš sesul Zemljo. Pomisli na zrak in vodo in zemljo in ogenj; na unikatni prispevek Zemlje k neponovljivosti Vesolja.

Tretjič: Zemlja je največja umetnina Slatibartfasta. Za vedno ti bo zameril, tožil te bo za avtorske pravice, če jo zdrobiš v prah. V vseh galaktičnih katalogih je prikazana kot ekstremni primer umetniškega planetnega inženirstva in vrhunskega dizajna. Omenjena je celo v Štoparskem vodiču po galaksiji sicer obskurnega pisatelja Douglasa Adamsa.
Preberite še: Klingonščina - Jezik naš vsakdanji
Četrtič: Zašel boš v težave. Do konca tega Vesolja te bo po vseh kotičkih in gravitacijskih vozlih iskala Galaktopolicija. Vsak vesoljski sodnik te bo obsodil na dosmrtno ječo z možnostjo prehodnega izpusta pod pogojem, če se boš v zaporu lepo obnašal.

Le moj nasvet … Vem, da se ga ne boš držal … A vseeno. Te moje štiri točke so zelo prepričljive in mislim, da si boš dvakrat premislil, preden se lotiš podviga. Zame je največje zadovoljstvo, da Zemlja je, da obstaja taka kot je. A če se lotiš projekta in ti bo celo uspelo, daj, bodi toliko prijazen in mi pošlji e-mail.

Andrej Ivanuša


Komentarji