[Videoigra] Blasphemous: Trnova pot Kesalca je lahko samo polna trpljenja



Skupina razvijalcev računalniških iger The Game Kitchen si je novembra 2016 zadala nalogo: ustvariti video igro v temačnem fantazijskem svetu, ki temelji na simboliki in figurah resničnega življenja. Za osrednjo motiviko so si izbrali religiozne podobe in simbole srednjega veka, ki pa so bili okopani v krvi nedolžnih in presajeni v njihova iznakažena trupla. Ideja je očitno navdušila mnogo igralcev, saj so prek Kickstarterja zbrali tristo tisoč dolarjev, samo igro pa je kasneje izdal britanski založnik Team17, ki je na slovenskem prostoru znan po seriji videoiger Worms.

“Blasphemous” (v prevodu “Bogokletno”) je igra v celoti narejena v tako imenovanem stilu “piksel art”, ki likom da avro bolestnosti in nenaravnosti, kot tudi obogati pokrajine, ki se nahajajo v ozadju. Navkljub svojemu izgledu, pa je to igra, ki je zaradi vseprisotne grotesknosti in temačnosti namenjena odraslim.
Preberite še: Rezultati 3. pisateljskega izziva: grobnica, noč, koža, stroj, opica

Od časa do časa si preprosto morate za trenutek vzeti oddih in jo občudovati, obenem pa v igralcu posadi seme morbidne radovednosti, ki jo lahko poteši samo igrina pripoved.

Sestra Naše Gospe s požganim obličjem se ne sprašuje, ali obstaja boljše orožje kot kadilnica, v kateri je natrpano truplo neznanega bitja

Igra se pravzaprav zanaša na to morbidno radovednost in jo skuša negovati, tako da v igralcu zbudi stanje mrzličnega vztrajanja, ko se sreča z igrino izjemno težavnostjo.

Žanrsko jo uvršamo med metroid-vanije, kar pomeni, da je za vsako napredovanje potrebno premagati številne nasprotnike in preskočiti mnogo prepadov. Kar vam ne bo uspelo. Vsaj ne prvič. Mogoče tudi ne desetič.

Oblikovalci so za občutje sveta navdih pobirali tudi pri klasičnih delih, kot je Goyeva slika Sprevod bičarjev



Vendar je končni uspeh zato dvojno nagrajen - prvič s tem, ko ste premagali oviro, ki se vam je zdela nemogoča, drugič pa s svojo pripovedno nitjo, ki vam počasi razgalja celotno pripoved.



Igralec je vržen v vlogo nemega Kesalca (The Penitet One), katerega poslanstvo je najti pot do Zibke tegob (Cradle of Affliction), da bi se lahko dokončno pokesal. Kesalec se prebudi v kupu trupel svojih bratov, si nadane čelado in se odpravi na pot.

Na svoji poti skozi deželo Cvstodio, se mora Kesalec spopasti z zvermi, pomagati drugim v nemilosti in osvoboditi duše obsojene na večno kazen.


Izzivam vas, da igro poskusite na katerikoli konzoli ali operacijskem sistemu, se zaljubite v stilsko predstavitev igre in si sami poiščete odgovore na vprašanja, ki se vam bodo porajala ob igranju. Upam le, da ste pripravljeni umreti. Znova in znova.

Andraž


Komentarji