[Knjiga] Gideon Ira: Knight of the Blood Cross - Adam Lane Smith

Slika: Gideon Ira: Knight of the Blood Cross, Ivan Tao


Postapokaliptični križarski roman "Gideon Ira: Vitez krvavega križa" (Gideon Ira: Knight of the Blood Cross), ameriškega pisatelja Adama Lanea Smitha lahko mirne duše opišem kot eno najzabavnejših fantastičnih del, ki so mi prišla pod roke v zadnjem času.

Uničena Zemlja, demoni, ki so zavladali na površju in vitezi v znanstvenofantastičnih oklepih katerih edina naloga v življenju je uničiti zlo, so popolna kombinacija za napeto pripoved o boju dobrega proti zlu v svetu kjer je zlo v očitni premoči.
Preberite še: [Knjiga] Memories of Ice - Steven Erikson
Roman je napet, akcija je vseprisotna, glavni junak Gideon Ira pa, če se izrazim v slikovitem jeziku nekoč barvitega magazina "mamojebec" epskih proporcev. "Nisem nikakršen svetnik, Azaria. Hočem se samo boriti proti zlu. Želim izkoreniniti zlo kjerkoli ga najdem in ga s svojimi rokami sesuti v prah. Hudiču želim spustiti čelno in iz njegovih krempljev ukrasti vse duše," pravi naslovni junak, ki ne ostane zgolj pri besedah, temveč preide k dejanjem.

Novodobni šund
Prva knjiga iz zbirke Deus Vult Wastelanders se ne opravičuje za vse kar je. Z eno besedo, bi jo lahko opisali kot zgolj fantastiko. Je svojevrsten šund (pulp) roman - trivialna literatura, bi rekle učene glave - našega časa. 

Smith v svojem pisanju fenomenalno prepleta elemente fantazije in znanstvene fantastike, vodilo zgodbe pa vedno ostane glavni junak, ki je vedno znova potisnjen v vse bolj neverjetno nore situacije, ki mu omogočajo, da res zasije v polnem sijaju.

Knjigo vsekakor priporočam v branje vsem ljubiteljem akcije polnih pustolovščin, ki cenijo dobro zgodbo katere gonilo je njen protagonist.




Komentarji