[Recenzija] Androidi čutijo v barvah - Jaka Tomc



Androidi čutijo v barvah je deveti roman slovenskega avtorja Jake Tomca, ki je izšel 4. maja 2020 pri založbi Proksima. Delo se poda v prihodnost, kjer so androidi polnopravni državljani sveta, a so še vedno, kot vse manjšine, deležni predsodkov.

Že iz samega naslova je takoj očitna avtorjeva erudicija v polju znanstvene fantastike, saj nas spomni na delo Ali androidi sanjajo o električnih ovcah Philipa K. Dicka, v zgodbi pa se poslužuje tudi Asimovega zakonika robotike. Zaradi tega se prvi del romana zdi izredno klasičen, mogoče tudi nekoliko klišejski, saj obišče že dodobra obdelano premiso kjer android ubije človeka, kljub temu da mu njegovo programiranje to onemogoča. Vendar avtor poda izvirno in zanimivo pojasnilo, ki odpre še več vprašanj ter pošlje bralca na divji lov za njihovimi implikacijami. 
Preberite še: Jaka Tomc: Poznam superjunaka
V pripovedi spremljamo štiri glavne osebe: znanstvenika odgovornega za nastanek androidov, prvega androida, vojaško poročnico, ter konzervativnega politika. Pripovedovalni čas se menja med letoma 2031, ko je bil prvi android sestavljen, in 2048, kjer se zgodi prvi umor človeka pod roko nekega tretjega androida. S tem avtor prikaže odziv različnih družbenih skupin na spopadanje s tesnobo, ki jo prinaša moč tehnologije, ter raziskuje meje človeške empatije v senci preteče tehnološke singularnosti. 

S 185 stranmi je pripoved kratka in sladka, a vendar je to tudi ena od njenih pomanjkljivosti, saj bi lahko določene ideje bile bolje razdelane. Tako bi avtor ustvaril malo več nians ali sivin v zgodbi, kot tudi da bi omogočil bralcu potopitev v svet, ki ga je ustvaril, in ne le v ideje, katere predstavlja v delu.

Vsekakor je Tomc nadarjen pisatelj, ki si zasluži pozornost slovenskih bralcev, saj mislim, da lahko od njega v prihodnosti veliko pričakujemo. Tako delo absolutno priporočam vsem ljubiteljem znanstvene fantastike, ki si želijo kvalitetnega branja izpod slovenskih prstov. Svoj izvod lahko kupite na tej povezavi.


Komentarji

Oseba Boki sporoča …
Tole bo za prebrati.
Oseba Martin sporoča …
Sem knjigo plačal, dobil je pa nisem. ? ? ?
Oseba Jaka Tomc sporoča …
Martin, v avtomatski elektronski pošti, ki ste jo prejeli po plačilu, bi morala biti povezava do datotek. Če e-pošte niste dobili, se mi javite na jaka@proksima.si
Oseba Martin sporoča …
Sem knjigo plačal, dobil je pa nisem. ? ? ? Mi je avtor sicer odgovoril, pa je očitno nateg. Jasno, da tako enostavno ne bo šlo, da bi si moj denar prisvojil/i, za knjigo naj si pa pod nosom obrišem. Enkrat in nikoli več, pa če bi bila knjiga zlata in cena samo 1 €.
Oseba Jaka Tomc sporoča …
Martin, kot sem vam že napisal, ste plačali elektronsko knjigo in prejeli povezavo do nje. Fizične knjige še ni. Če ne želite elektronske knjige, mi prosim sporočite in vam vrnemo denar.
Oseba Martin sporoča …
Sem vam že napisal, da jaz enostavno, zaradi oči ne morem brati elektronskih knjig, zato prosim vrnite mi denar. Ko bo izšla tiskana knjiga, takrat jo bom kupil.
Oseba Jaka Tomc sporoča …
Velja. Se opravičujem za nastalo situacijo.
Oseba Boki sporoča …
Prebral sem knjigo in sem jo zadovoljen odložil. Knjiga je lep primer, da za kakovostno prozo ni potrebe po izumljanju tople vode (beri: zakonov robotike). Knjiga je zdaj tudi tiskana, z veseljem sem se prelistal skozi njena kratka poglavja. Edino nekatere dobro vzpostavljene niti se niso dobro razvile in konec nekako visi, saj sem pričakoval nekaj silovitejšega. Nastavki so dobri ...
Vsekakor upam, da Jaka ne bo odvrgel ZF peresa in bo nadaljeval, saj obupno manjka berljive ZF literature.
Oseba Jaka Tomc sporoča …
Boki, hvala. Me veseli, da ti je bila zgodba všeč. Nastavki pa se bodo razvili, saj bo knjiga dobila nadaljevanje :)
Oseba Pecnik Suzana sporoča …
Pozdravljeni, ponudba posojila med resnimi in poštenimi posamezniki v 72 urah.
Za vse vaše finančne težave sem vam še naprej pripravljen pomagati. moj kredit je odprt za posameznike in podjetja, ki so sposobni spoštovati pravico do financiranja in pogodbo, ki jo bomo morali podpisati. kontaktirajte me po e-pošti: pecniksuzana0@gmail.com
Oseba Gladys sporoča …
Pozdravljeni dragi vsi, neverjetno, a resnično.

Sem Gladys, z vami bi rada delila to odlično priložnost o tem, kako sem dobila posojilo v višini 20.000 evrov. Neverjetna, a resnična priložnost, ki je ne smete zamuditi, dragi prijatelji. Zato se za vse vaše potrebe po posojilih, kreditih, financiranju in naložbah obrnite na g. Marjan Tetičkovič za več podrobnosti. Elektronski naslov: tmarjan24@gmail.com
WhatsApp: +386 71 391 409
Viber: +386 71 391 409