Znanstvena fantastika kot miselni eksperiment


Miselni eksperiment je eksperiment, ki se v resnici ne izvede. Bodisi eksperimenta ne znamo izvesti, bodisi to zaradi njegove narave sploh ni možno. Izvedemo ga v mislih. Predstavlja nam logično izpeljevanje neke teorije, nazora ali prepričanja - prav tako pa je pomembno orodje pri razmišljanju o družbenih spremembah in človekovi morali.

Čeprav sta znanstvena fantastika in fantazija več kot samo orodje, je njuna prednost v tem, da nam pri zastavitvi miselnega eksperimenta pustita prosto pot. Znanstvena fantastika v tem, da nam dopusti govoriti o tem, kar še ne obstaja, fantazija pa o tem, kar morda niti ne bi moglo obstajati in česar ozadja ne moremo razumeti. Fantazija je razmišljanje o svetu z drugačnimi zakonitostimi.

(glej tudi: Znanstvena fantastika kot peskovnik domišljije)

Znanstvena fantastika tako premišljuje o spremembah, ki jih je in še bo prinesla tehnologija, tako na sami praktični kot na etični ravni. Fantazijo pa lahko postavimo v daljne, nemogoče, radikalno drugačne svetove, kjer lahko prosto oblikujemo scenarij svojega miselnega eksperimenta. Žanr je tako še posebej zanimiv za preučevanje morale, saj nas ta skrivnostni novi svet odmakne od vsakdanjih pristranskosti ter stereotipov, s čimer lahko k moralnim vprašanjem pristopimo na univerzalni ravni. To se dogaja na primer takrat, ko iz nekega aktualnega dogajanja, ki bi ga želeli komentirati, destiliramo samo bistvo. No, tukaj pa se že precej približamo alegoričnim pripovedim in magičnemu realizmu.

Mnogi bralcu iščejo v žanru pobeg, morda tudi zabavne in odbite avanture. Tolkien je govoril, da je fantazija eskapistična in je avtorjeva dolžnost, da v svojemu pobegu s seboj odpelje kar se da veliko bralcev. A ti svetovi, podobe drugačne realnosti - ali pa nemogoče, ki lahko obstaja zgolj v duhu avtorja in bralca - se zmeraj dotaknejo nekaj univerzalnega, nekaj kar preslikuje naš svet in spregovori o njem. Vsak pobeg je pobeg v univerzalnost. Vsako okno v drug svet je tudi okno v naše. Je miselni eksperiment o tem, kako bi lahko bilo, in hkrati komentar o tem, kako je.


Aljoša


Komentarji

Oseba Boki sporoča …
Gradnja verodostojnega fantazijskega sveta je ravno zaradi tega zahtevno opravilo, saj mora biti izdelek, navkljub domišljijskosti, avtentičen in prepričljiv. Ravno zato je dobrih avtorjev fantazijske literature malo, saj ni dovolj zgraditi samo literarni zaplet, potrebno je tudi zgraditi okolje zapleta, kar pa je zahtevno delo. Mnogi pozabljajo na ta pomemben element fantazijske literature ali pa ga zaradi neznanja opravijo z levo roko, kar vodi v "poflarijo".