Znanstvena fantastika se širi v druge medije


11. junija 2019 smo praznovali prvo obletnico delovanja. Portal Znanstvena fantastika je začel kot spletni portal, ki je namenjen spekulativni književnosti. Poudarek je bil na esejih, kratkih zgodbah, in mozganju o fantaziji, znanstveni fantastiki ter vsem kar ta pojma obsegata.

Ta del ostaja enak. A po novem bo na portalu še veliko več. Zavedamo se, da je ljubiteljev spekulativne fikcije veliko več kot pa samo ljubiteljev spekulativne književnosti. In v tej naši vedno ljudem prijazni drži smo se odločili, da delovanje portala iz spekulativne književnosti tudi uradno razširimo na ostale medije kot so filmi, TV serije, stripi, risani filmi, animeji, mange, računalniške igre in ostalo.

Da se počasi premikamo v to smer smo nakazali že v maju z objavo eseja ob 40-letnici od izida Osmega potnika, ali po domače "Tujca". Naš namen še vedno ostaja širiti zanimanje za spekulativno fikcijo v slovenščini, a zavedamo se, da obstajajo tudi ostali mediji, v katerih fantazija in znanstvena fantastika uspevata.



To v teoriji pomeni še več razgibane vsebine, ki ne bo več omejena samo na pisano besedo, temveč bo vključevala tudi ostale zgoraj naštete medije.

Poleg ostalih razprav in esejev, ki so v zadnjem letu postali stalnica, bo tako v prihodnje moč zaslediti občasno razmišljanje o kakem stripu, mogoče kratka novica o napovedniku nove zf videoigre, ali pa recenzija kakega fantazijskega filma.

S tem namenom bomo v kratkem začeli tudi s prenovo našega stalnega natečaja. Namen prenove oblike stalnega natečaja je privabiti k sodelovanju nove glasove. Verjamemo namreč, da več glav pomeni več raznolike vsebine. S tem pa želimo vsebino še bolj približati vam, našim bralcem.


Uredništvo ZF


Komentarji