Dokumente, prosim (2018) - kratki film



1982 - Vzhodni Grestin, Arstotzka
6 let dolge vojne s sosednjo Kolehijo je konec.
Vlada šibek mir.
Mejna nadzorna točka deli Vzhodni in Zahodni Grestin.

Dobrodošli v Arstotzko
Mejna nadzorna točka Grestin

To je premisa distopične računalniške igre Papers Please iz leta 2013, po kateri je bil pet let kasneje posnet tudi istoimenski film, v prevodu "Dokumente, prosim".

Zgodba spremlja inšpektorja izmišljene komunistične totalitarne države, ki mora na mejnem prehodu pregledovati dokumente prišlekov. Tiste z veljavnimi dokumenti lahko spusti naprej, tiste z neveljavnimi mora poslati nazaj. A stvari niso tako zelo preproste.


Njegova odločitev koga spusti čez mejo in koga ne lahko pomenijo razliko med življenjem in smrtjo. Sam pa je plačan glede na učinkovitost - bolj natančno - glede na število ljudi, ki so v njegovi izmeni uspešno prečkali mejo.
Preberite še: Še vedno distopija?
Film v celoti zajame srž računalniške igre po kateri je bil ustvarjen. Tako igralca kot tudi gledalca uspešno postavi v vlogo posameznika, ki ima avtoriteto a je vseeno sam brez kakršnekoli moči, saj je tudi sam zgolj kolešček v velikem stroju.

Z veseljem lahko priporočim ogled kratkega filma, kot tudi samo igro po katere predlogi je film nastal. Za tiste, ki imajo želj, lahko na videoposnetku vklopijo tudi podnapise. Akoravno ni uradnega prevoda v slovenščino pa je na voljo strojni prevod, ki zadostuje.

Ivan


Komentarji