Dan Simmons: Ko vesoljska opera postane poezija



Dan Simmons je ameriški pisec spekulativne fikcije, najbolj poznan po knjigah iz ciklusa Hyperion Cantos. Ponavadi se ga zaradi njegovih najbolj znanih knjig uvršča med pisce znanstvene fantastike, vendar je še večji del njegovih del postavljenih v žanr nadnaravnih grozljivk. 

Njegov prvi roman, "Song of Kali" iz leta 1985, dobitnik nagrade World Fantasy Award, je temačna in pretresljiva fantazijska grozljivka, postavljena v današnjem času v indijski Kalkuti, kjer se je zaredila klica razpadajoče človečnosti in moralne degeneracije, že obstoječim problemom pa ne pomaga rastoči vpliv kulta smrti pod patronatom Kali, indijske boginje smrti in uničenja, katere zli vpliv se širi med ljudstvom in napoveduje prihod konca časov.
Simmons tu že nakaže tematike in pripovedne elemente, ki se jih poslužuje v nadaljnjih delih. V njegovih zgodbah ima velik pomen poezija, služi mu za neposrednejše izpovedovanje misli in namer, ki se mu porajajo ob ustvarjanju literarnih svetov, ter jo uporablja kot temeljni kamen, na katerega postavlja svoje zgodbe.

Osrednjo vlogo v Simmonsovih delih ima poezija
V Song of Kali se glavni lik odpravi v Kalkuto prav zato, ker se po literarnih kanalih začnejo pojavljati nove pesmi, pripisane legendarnemu pesniku, za katerega so vsi mislili, da je umrl pred osmimi leti. Izmikajoče rime in skrivnost pesnikove usode so lovke, ki junaka povlečejo v temno nedrje indijske mitologije.


Tako tudi pri ciklusu Hyperion Cantos, kjer je Cantos ime pesniške zbirke, ki jo že stoletja piše nori pesnik Martin Silenus in katere vsebina je intimno povezana z dogodki v romanu, ki so se zgodili, in dogodki, ki se bodo še dogodili.

Hyperion je močno prepreden z referencami na poezijo, predvsem Johna Keatsa, katerega dela, življenje in smrt so vpleteni v zgodbo z množico alegorij in namigov. Simmons tako ne piše šunda, temveč dobro premišljene tematizacije človekovih notranjih nasprotij in družbenih patologij.

Podobno kot Walter M. Miller v svojem delu "Slavospev za Leibowitza" se Simmons loteva vprašanj vpliva časa in tehnološkega razvoja ter sprememb človeške miselnosti na razvoj  družbe, religije, teologije in filozofije v prihodnosti. Njegovo delo je zanimivo prav zato, ker ne obdela le sprememb v tehnologiji prihodnosti, puščajoč človeka istega kot je v 21. stoletju, temveč sledi spremembam človekovega duha in načina, kako bo gledal nase in na svet.




Komentarji