[Knjiga] Ninth House – Leigh Bardugo



Leigh Bardugo je najbolj znana po svoji mladinski fantazijski duologiji Vranja šesterica (Six of Crows), ki je bila prevedena tudi v slovenščino. Deveta hiša (Ninth House), ki naj bi predstavljala le začetek nove serije, pa je pisateljičin prvenec v kategoriji fantazijske literature za odrasle. 

Zgodba je postavljena v današnji čas v ameriško mesto New Haven, kjer se nahaja slovita univerza Yale. Gre za urbano fantazijo, ki nam ne ponudi popolnoma na novo izmišljenega fantazijskega sveta, temveč fantazijske elemente in čarovnijo postavlja v naš prostor in čas. 
Preberite še:  Zmagovalci nagradnega pisateljskega izziva!
 V knjigi spremljamo glavno junakinjo Alex Stern, ki lahko vidi duhove umrlih. Zaradi te zmožnosti jo sprejmejo v organizacijo Devete hiše, ki se ukvarja z nadzorovanjem skrivnih združb, ki delujejo okoli univerze Yale in se ukvarjajo z magijo. 

Osrednja tema prepletenost magije in politike
Osem hiš, izmed katerih vsaka obvladuje drug aspekt magije, deluje pred nosom navadnih smrtnikov, vendar oni o tem ničesar ne vedo. Le redki nadarjeni posamezniki lahko vstopijo v združenja in se udejstvujejo magičnih obredov. Poznati in obvladovati magijo pomeni imeti vpliv in moč, bolj specifično politično moč, saj so mnogi vplivni in slavni posamezniki nekdanji člani katere od hiš. 

Vdiranje politike v študentski svet in prepletenost magije med obojim je osrednja tema knjige. Delo prevevajo izvrstni opisi kraja dogajanja, pri čemer je Bardugovi šlo na roko, da je tudi sama študirala prav na Yaleu.

Ob tem je vredno še enkrat poudariti, da to ni lahkotna zgodbica o magiji namenjena mlajšim bralcem fantazijske literature ali pa najstnikom, ki se iščejo v življenju. 

Delo namenjeno odraslim
Deveta hiša je zares knjiga za odrasle, ne le zaradi izredno slikovitih prikazov nasilja in poškodb, temveč tudi nasploh zaradi obravnavanih tem, med katerimi so spopadanje z odvisnostjo, posilstvo in smrt. Vendar pa teme nikoli ne delujejo vsiljivo. Nimamo občutka, da želi avtorica v svojo zgodbo vsiliti elemente odraslosti izključno zaradi ambicije, da bi napisala odraslo fantazijsko serijo. Knjiga je temačna in »odrasle« teme so vrhunsko prepletene s samim potekom zgodbe.



Knjiga je razdeljena na poglavja, v katerih preskakujemo med sedanjostjo, preteklostjo in predpreteklostjo. Včasih zna biti vse skupaj nekoliko zmedeno, vendar pa tega nikakor ne bi štel za slabo lastnost knjige; prej mešanje različnih časovnic vpelje še dodaten element skrivnostnosti in nas kot bralce prisili, da zgodbo zares spremljamo. 

K temu prispevajo tudi izredno razgibani in dodelani glavni liki. Poleg Alex spremljamo še nekaj njenih prijateljic, njenega mentorja in različne sodelavce, ki so vsi tako ali drugače vpleteni v svet skrivnih hiš na Yaleu. 

Trpi razdelanost stranskih likov
Pogrešati je edino boljšo razdelanost nekaterih stranskih likov. Večinoma so tako plehki in enolični, da obstaja velika nevarnost, da jih med branjem kar pomešamo med seboj.

Nekje na polovici knjige ugotovimo, da gre pravzaprav za klasično »whodunit« detektivsko zgodbo. Pa ne, da so misteriozne detektivke slabe, a zdi se, da ta aspekt odvzame veličino ustvarjenega sveta v knjigi.

Deveta hiša je knjiga, ki jo lahko priporočam vsem ljubiteljem urbane fantazije in tudi tistim, ki ste naveličani klasičnih fantazijskih tropov in neštetokrat prežvečenih klišejev o zmajih in vitezih. Gre za izvrsto napisano zgodbo, ki zna na čase s svojo »odraslostjo« kar šokirati. To ni le še ena izmed novodobnih fantazij, ki se zavoljo reprezentacije resničnih življenjskih razmer odpovejo kvaliteti in zanimivosti. Je napeta in temačna zgodba o magiji, kot prvi del, pa predstavlja potencial za fantazijsko serijo, ki bo spremenila naš pogled na žanr.




Komentarji

Oseba Unknown sporoča …
HELLO SPORAZUMI O POSOJILU IN FINANCIRANJU.

Iščete posojilo za ponovni začetek dejavnosti, izvedbo projekta ali potrebujete denar iz drugih razlogov? Zaradi skrbi, tudi če se prijavite v svoji državi in ​​nimate dostopa do financiranja, se obrnite na to e-pošto: sonialaze08@gmail.com, da boste imeli več znanja o pogojih odobritve posojila in financiranja.
Specializirani smo za vsa področja financiranja posojil med posamezniki.
Nudimo posojila, ki so na voljo javnim in zasebnim podjetjem in podjetjem.
Posojilna pogodba je kratkoročno, srednjeročno in dolgoročno z nizko obrestno mero na leto, ki ji sledi dober značaj in predvsem spoštuje zaveze.
Upoštevajte področja, na katerih vam lahko pomagamo pri vaših projektih ali prekinimo zastoj.
- Osebni posojilo
- Naložbeno posojilo
- Delo posojilo
- financiranje
- konsolidacijski dolg
- Revolving kredit
- Credit Racha
Delamo v vaše zadovoljstvo, lahko sledite svoji datoteki v spletu, da spoznate njen razvoj.
Pišite na e-pošto: sonialaze08@gmail.com
Telefonska številka whatsapp: +33 7 57 90 63 78
Oseba marira leydi sporoča …
Pozdravljeni, sem posameznik, ki ponuja mednarodna posojila. Kapital, ki se bo uporabljal za kratkoročno in dolgoročno odobravanje posojil med posamezniki, ki se gibljejo med 5000 in 50 000 000 EUR za vse resne ljudi, ki resnično potrebujejo, obrestna mera znaša 2% na leto brezplačno. Odobrim finančna posojila
- Domače posojilo
- Naložbeno posojilo
- Posojilo za avto
- Osebno posojilo
Na voljo sem, da svoje stranke zadovoljim v največ 3 dneh po prejemu vašega obrazca za zahtevo.
PS: Zelo resna sporočila. Nobena resna oseba se ne bi vzdržala. Mail: sempolvanessaclaude@gmail.com
Oseba Pecnik Suzana sporoča …
Pozdravljeni, ponudba posojila med resnimi in poštenimi posamezniki v 72 urah.
Za vse vaše finančne težave sem vam še naprej pripravljen pomagati. moj kredit je odprt za posameznike in podjetja, ki so sposobni spoštovati pravico do financiranja in pogodbo, ki jo bomo morali podpisati. kontaktirajte me po e-pošti: pecniksuzana0@gmail.com