Gene Wolfe: Umrl je eden od velikanov ZFF


V nedeljo, 14. aprila 2019 je po dolgem boju s srčno boleznijo v 87. letu starosti umrl eden od mojstrov znanstvene fantastike in fantazije, Gene Wolfe.

Wolfe se je rodil 7. maja, 1931 v New Yorku. Nekaj let je študiral na Texas A&M, potem pa prekinil študij in odšel v korejsko vojno. Po vrnitvi domov je diplomiral na Univerzi v Houstonu.

Preberite še: John C. Wright: Kako zgraditi hišico na drevesu

Bil je inženir, delal pa je tudi ko urednik strokovne revije Plant Engineering. Zaslužen je tudi za iznajdbo stroja s katerim kuhajo Pringles čips. V tem času se je že začel udejstvovati kot pisec znanstvene fantastike. Prvo delo s katerim mu je uspel preboj pa je bila novela The Fifth Head of Cerberus.

V slovenščini sta zahvaljujoč reviji Življenje in tehnika prevedeni dve Wolfovi zgodbi. To sta Sončni labirint in Slama.

Wolfe je napisal več kot 50 kratkih zgodb in več kot 30 romanov. Njegova najbolj znana tetralogija The Book of the New Sun, ki je izhajala med 1980 in 1983 pa je postavljena v svet umirajoče Zemlje, žanra, ki ga je osmislil zdaj že pokojni Jack Vance.

Po pisanju New Yorkerja, kar je Ulikses Jamesa Joycea za ljubitelje modernega romana, to je The Book of the New Sun za znanstveno fantastiko.

Gre za svojevrstni znanstvenofantastični razvojni roman v katerem zgodba spremlja Severiana, člana ceha mučilcev, ki se znajde v izgnanstvu zaradi greha milosti. Serija knjig je osvojila več nagrad, še danes pa velja za eno od najboljših fantazijskih del, ki so jo bralci revije Locust uvrstili na častno tretje mesto, takoj za Tolkienovima Gospodarjem prstanov in Hobitom.









Ko so pisatelja nekoč vprašali, kdo je imel nanj najmočnejši vpliv, je po pisanju spletnega portala Tor odvrnil: "G. K. Chesterton in Marks' [Standard] Handbook for [Mechanical] Engineers."
"Glavna stvar je začeti, in zatem je glavna stvar končati ... vse je v peresu. Moraš vzeti črnilo in ga povezati skupaj v pravilne oblike. To je vse."


Leta 1986 je izšel Wolfov roman Soldier of the Mist, ki pripoveduje o rimskem plačancu imenovanem Latro. Ta zaradi poškodbe glave trpi za izgubo dolgoročnega spomina. S seboj nosi zvitek, v katerega vsak večer zapisuje kaj se mu je zgodilo, oziroma ali je bilo kaj takega kar je vredno zapisati.



Nismo jih zapisali, zaenkrat niti še prevedli v slovenščino, a vkolikor dobite priliko, jih le preberite. Piscev znanstvene fantastike in fantazije, ki so vse življenje hodili po svoji lastni poti ne da bi se menili za konvencije žanrov je malo, da bi pri tem še spodbujali bralca k preiskovanju lastnih kotičkov svoje duše pa še manj.

Wolf se je poslovil od tega sveta, njegova dela pa ostajajo z nami. Naj počiva v miru.

Komentarji