Znanstvena fantastika: Kaj je LitRPG?


Žanr znanstvene fantastike se je v svojem dolgoletnem obstoju stalno razvijal. S tem razvojem pa je prišlo tudi do vznikanja novih podzvrsti, ki jih še danes uvrščamo pod okrilje znanstvene fantastike.

Ena takih je tudi LitRPG. Gre za podzvrst, ki je v primerjavi z drugimi podzvrstmi relativno nova. Lahko rečemo, da je LitRPG produkt 21. stoletja. Za neposvečene, ime podzvrsti je besedna sestavljanka, ki bi se v celoti glasila “Literary Role Playing Game” ali “literarno igranje vlog”.

Preberite še: Namiznice, neusahljiv vir navdiha za pisanje

Na žalost nam slovenski prevod ne pove ničesar o samem žanru, temveč samo ime zahteva predhodno poznavanje terminologije. RPG se običajno nanaša na igre igranja vlog, te so lahko namizne ali računalniške. Ko govorimo o LitRPG, pa je RPG element rabljen izključno za videoigre, saj žanr zabriše meje med igro in realnostjo. Problemi, ki se pojavijo v videoigri, se prenesejo tudi na svet glavnega junaka..

LitRPG naj bi po definiciji, ki jo najdemo na Wikipediji, združeval elemente igranja vlog z elementi znanstvene fantastike in fantazije. To je mogoče dovolj dober opis za nekoga, ki je seznanjen z žanrom, ostalim pa ne pove kaj preveč dosti.

Kaj sploh je LitRPG?

V grobem bi lahko rekli, da je v LitRPG prisotna meta-raven pripovedovanja. Protagonist igra določeno videoigro in se zaveda svoje vloge igralca v videoigri. Bralec večinoma spoznava svet in spremlja glavnega junaka skozi junakovo vodenje svojega lika v videoigri.



Poskusimo z demonstracijo. Imamo neko LitRPG knjigo, ki se imenuje Thaurissanov konec. Glavni junak Zoran, 20 letni študent iz Dravograda, ki igra MMORPG World of Warcraft (masivno-večigralsko spletno igranje domišljijskih vlog). To je je vrsta spletnih računalniških iger, pri katerih veliko število igralcev sodeluje v istem navideznem svetu.

Preberite še: Vojna vihra

Zoranov lik je v videoigri škratovski bojevnik, imenovan Naroz. S svojimi prijatelji se odpravi rešit škratovsko princeso, ki jo je ugrabil črni zmaj. Črnemu zmaju so se pridružili pripadniki Horde, da bi sami pridobili orožje, s katerim lahko uničijo nasprotnika. Narozove nasprotnike vodi Nataša, Zoranova mlajša sestra, ki je še vedno jezna nanj, da si zanjo ni nikoli vzel časa. Tako se je odločila, da se bo bratu maščevala in ga premagala v njegovi lastni igri.

Zoran, po drugi strani, je nalogo reševanja princese sprejel zato, da bi si lahko financiral študij v tujini, skupina igralcev namreč snema prvi igrani animirani dokumentarec o tem podvigu. Če mi bralci in Zoran vsi vemo, da je to nekaj, kar se dogaja v računalniški igri, pa bo zgodba še vedno spremljala Naroza in njegove prijatelje v fantazijskem svetu, je to litRPG.

Znani primeri

Najbrž najbolj znan predstavnik zvrsti je roman Ernesta Clinea Igralec št. 1 (v izvirniku Ready Player One), po katerem je bil lani posnet tudi istoimenski film. Sam sem večji ljubitelj Nicka Colea. Njegov LitRPG roman CTRL ALT Revolt! je tudi osvojil zmaja za najboljši postapokaliptični roman leta 2016.

Zgodba pripoveduje o mladenki, ki trpi za cerebralno paralizo in ne more dobiti normalne zaposlitve. Ta mladenka vidi edino uteho v igranju virtualne igre MMORPG igre (masivno-večigralsko spletno igranje domišljijskih vlog a la World of Warcraft) Star Trek. Tam poveljuje vesoljski ladji s posadko, ki jo sestavljajo drugi ljudje. Po spletu okoliščin sprejme misijo, zaradi katere se je prisiljena spoprijeti s svojimi lastnimi travmami, kljubovati močnejšim nasprotnikom ter se na koncu zoperstaviti celo morilski umetni inteligenci, ki želi skozi videoigro najti način, kako iztrebiti človeštvo v resničnem svetu.

Azijska inovativnost

A nikokor ne gre misliti, da so zgolj Američani tisti, ki uspevajo v tem žanru. LitRPG so ravno tako priljubljeni na Japonskem. Izpostaviti velja serijo novel Sword Art Online Rekija Kawahare. Njegov glavni junak Kirito je ujet v MMORPG, v katerem smrt v igri pomeni tudi smrt v resničnem življenju. Edini način, kako priti ven iz igre, je premagati šefa, ki čaka drzne junake na zadnjem, stotemu nivoju. Končni šef pa je obenem tudi razvijalec videoigre, zaradi katerega je več tisoč igralcev končalo ujetih v igri, ki se je kaj hitro spremenila v boj za preživetje.



Ravno tako je žanr priljubljen na Kitajskem, kjer je vredno izpostaviti nadvse popularno serijo spletnih romanov The King’s Avatar, katerih avtor je Hu Dielan (serija se v angleškem prevodu pojavlja tudi pod drugačnimi prevodi). Zgodba govori o profesionalnem igralcu izmišljenega MMORPG-ja Glory, ki se je prisiljen predčasno upokojti. Navkljub temu se protagonist Ye Xiu ni pripravljen predati in začne ponovno igrati na ravnokar odprtem 10. strežniku, kjer s svojim nenavadnim orožjem in sposobnostmi, ki presegajo zmožnosti novinca zbuja vedno več pozornosti.

Nasploh zna podzvrst literarnih RPG romanov še posebej zanimati kogarkoli, ki je kdaj bolj intenzivno igral kako videoigro, vsekakor pa so to v veliki večini znanstvenofantastični romani, ki samo znanstveno fantastiko jemljejo bolj za ozadje, kot pa osrčje zgodbe. Vsekakor pa so vsi našteti vredni branja. Samo previdno, ko enkrat začnete - mogoče ne boste mogli prenehati.

Ivan


Komentarji