[Recenzija] Heroes Fall - Morgon Newquist



Heroes Fall je prvenec ameriške pisateljice Morgon Newquist. Je zgodba o superjunakih, ki to so, in posameznikih, ki so vse prej kot superjunaki. Sam sem preko Booksprouta v branje prejel zgodnji brezplačni izvod.

Začetek romana je dober. Skozi oči že ostarelega člana novinarske ekipe iz helikopterja spremljamo spopad med tremi superjunaki Achillesom, Pendragonom in Banshee na eni strani ter njihovim smrtnim sovražnikom, zločincem Thanatosom"Pesem, boginja, zapoj, o jezi Pelida Ahila ..."  pravi uvodni stih, ki je sposojen iz Homerjeve Iliade.


S tem prologom pa se vse, kar je dobro v zgodbi, tudi konča. Dejanska zgodba se odvija dvajset let kasneje in spremlja Victorio. Nekoč Pendragonova varovanka je obrnila hrbet blišču, sponzorjem in vsemu, kar spominja na superjunaštvo. Sama se stežka prebija iz dneva v dan kot prodajalka na bencinski črpalki, medtem ko ponoči varuje osiromašeni predel mesta, ki je prepoln kriminala, a toliko bolj nezanimiv za dejanske superjunake. Vse, dokler se ne začnejo ugrabitve otrok s supermočmi.

Idiotizem glavnih junakov
Roman se mi je zameril zaradi vseprisotnega sindroma kroničnega idiotizma, kateremu sta podvržena tako Victoria kot Achilles. Sam sem pričakoval napeto zgodbo o superjunakih, ki branijo svoje mesto pred superzločinci. Namesto tega imamo zgodbo, v kateri je edini zločin glavnega antagonista to, da govori resnico, medtem ko glavni junaki skušajo na vsak način prikriti grehe "največjega od superjunakov".

Na koncu nam tako ostanejo zločinci, ki so proglašeni za zločince, ker razkrivajo resnico, in junaki, ki na vsak način želijo prikriti resnico o najbolj ostudnih zločinih.

Tako tudi sam zaključek romana nima smisla, saj je pripravljenost Victorie in Achillesa, da bi postala dežurna krivca, zaman, saj resnica na koncu le pride na dan. Javna podoba superjunakov v mestu pa je s tem uničena.

Občutek mi pravi, da je to ena od tistih "predzgodb", za katere bi bilo bolje, če ne bi bile napisane, oziroma v kolikor že so, da bi morali biti vložki radikalno drugačni. Premisa za nadaljevanje je zanimiva, a na tej točki so se mi nastopajoči liki zamerili.




Komentarji