[Knjiga] Časovna puščica - Martin Amis


Tukaj bom na kratko predstavil morda najboljšo knjigo, kar sem jih prebral v letu 2019. To mesto si je zaslužila zaradi svoje izjemne zasnove (čas namreč v celotni knjigi teče “nazaj”, od konca proti začetku) in tega, da se ta pristop pripovedovanja dejansko izkaže za izredno učinkovitega. V kolikor želite izkusiti nekaj novega, vam te knjige ne bi mogel bolj toplo priporočiti v branje.

Gre za Bookerjevega nominiranca iz leta 1991, “Časovna puščica” britanskega pisca Martina Amisa (v slovenščini je na voljo prevod Nine Grahek-Križnar).

Dolžina: 155 strani

Pripovedovalec skupaj z bralcem zgodbo izkuša “nazaj”, npr. ljudje hodijo s hrbtom naprej, dialogi potekajo v napačni smeri, hrana se “izslini” v restavraciji, za kar natakarji plačajo denar, državna služba enkrat na mesec prinese smeti, ki jih potem vsak odnese v hišo - in pripovedovalec sovraži zdravnike, ker prej zdrave ljudi delajo bolne. Torej začnemo s smrtjo glavnega junaka, ki se ves čas mlajša, in spoznavamo njegovo zgodbo vse do rojstva.

Pripovedovalec pa ni glavni junak sam, temveč neka druga zavest, ujeta v njegovo telo. Glavni junak in vsi ostali ljudje tega sveta gledajo “naprej” - zgolj pripovedovalec in bralec gledata “nazaj” in skušata razumeti, kaj se dogaja. Se razume, da takšno branje pripelje do pravih miselnih akrobacij. Ponuja popolnoma novo perspektivo, ki to, kako smo vajeni gledati svet, za nekaj časa vrže iz tečajev. Zdaj pa, pomembno! Najboljšo izkušnjo knjige boste imeli, če jo kar začnete brati, brez nadaljnjih informacij. Zgodba namreč skriva pomemben preobrat, ki pa ga založniki v želji, da bi karseda povečali prodajo, mečejo na velik zvon. Sam bi si želel, da tega preobrata pred branjem ne bi poznal.

Časovno puščico najdete v vseh večjih knjižnicah in knjigarnah. Priporočam v branje.



Komentarji

Oseba Jaka Tomc sporoča …
Dodana na bralni seznam za 2020.
Oseba Boki sporoča …
zanimivo, dano na bralni seznam.